Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γιώργου Κελαϊδίτη, του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένων Ν. Ευβοίας κ.κ Σπύρου Γεροντίτη και Χαράλαμπου Μανιάτη και των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων: Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ορέστη Καβαλάκη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βαγγέλη Κυριαζόπουλου και Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργου Καραγιάννη πραγματοποιήθηκε χθες.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η εισήγηση του βουλευτή για την εκπόνηση ενός καινοτόμου σχεδίου ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη του Λιμανιού της Κύμης, καθώς, όπως τόνισε ο βουλευτής το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αξιοποίηση του νέου μεγάλου Λιμανιού της Κύμης και τη διασύνδεσή του με τους Λιμένες του Βορείου Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας είναι ο σημερινός δρόμος Χαλκίδα- Κύμη.
Πρόταση του βουλευτή είναι να υπάρξει μια πολυετής παραχώρηση του Λιμανιού σε αντάλλαγμα για την κατασκευή ενός νέου δρόμου Χαλκίδας-Κύμης, που θα μειώνει σχεδόν στο ήμισυ την απόσταση και θα φέρνει το Λιμάνι κοντύτερα στον κεντρικό εθνικό οδικό άξονα, αλλά και στις σιδηροδρομικές γραμμές. Την πρόταση υποδέχτηκαν ευμενώς όλοι οι συμμετέχοντες, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης του Λιμανιού της Κύμης και παράλληλα δεσμεύτηκαν, ο καθένας από την πλευρά του, να συνεισφέρει στην άρση τυχόν γραφειοκρατικών εμποδίων που πάντα παρουσιάζονται σε καινοτόμες λύσεις.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να χρηματοδοτήσει μελέτη βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Κύμης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Μικρασιατικά παράλια και τους Λιμένες της Μαύρης Θάλασσας (Γεωργίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας), ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε την εκπόνηση προμελέτης για τον προϋπολογισμό του κόστους της κατασκευής του δρόμου.
Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο βουλευτής ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους και υπογράμμισε: «Η διασύνδεση του Λιμανιού της Κύμης με τα Λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι μόνο ευβοϊκός, αλλά είναι και εθνικός στόχος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι οι πρώτοι Έλληνες που πήγαν στη Μαύρη Θάλασσα ξεκίνησαν από το λιμάνι της αρχαίας Κύμης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου