Στην συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, το οποίο ψηφίστηκε χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, έλαβε μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης. Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Ζεμπίλης, αφού εξήρε τις εμβληματικές μεταρρυθμιστικές τομές που επέφερε ο ν. 2190/1994 για την επιλογή προσωπικού μέσω ανεξάρτητης αρχής, επισήμανε την ανάγκη για προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται εξαιτίας της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, με στόχο την εξασφάλιση της αξιοκρατίας, αλλά και την βελτίωση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα προσοντολόγια επιλογής προσωπικού θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα σύγχρονα ρεύματα της επιστήμης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τεθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού θεσμού που θα αντιμετωπίζει με την χρήση των νέων τεχνολογιών τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, χωρίς να υπονομεύεται από τις χρονοβόρες και πολυδαίδαλες διαδικασίες, όπως συστηματικά συνέβαινε στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά, στις τελευταίες εκθέσεις του ΑΣΕΠ για τα έτη 2018 και 2019 περιγράφεται μια διαδικασία προσλήψεων «απ’ το παράθυρο» μέσω της υπέρμετρης μοριοδότησης της προϋπηρεσίας συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, διαδικασία που παρέκαμπτε ουσιαστικά τον ν. 2190. Από αυτήν την επαναλαμβανόμενη τακτική προέκυπτε η εκλογική ομηρία των συμβασιούχων, που οδηγούσε στον κομματισμό και την αναξιοκρατία. Σύμφωνα λοιπόν με τον βουλευτή της ΝΔ, εξαιτίας αυτής της πελατειακής και ρουσφετολογικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε ο αριθμός των συμβασιούχων σε ποσοστό 76,9%. Περαιτέρω, η αναξιοκρατία στις προσλήψεις, η έλλειψη αριστείας, η δυσανεξία στην αξιολόγηση και η απουσία επιμορφώσεων, σε συνδυασμό πάντα με την μονιμότητα, είχαν ως αποτέλεσμα την μετριοκρατία και ένα αντιπαραγωγικό δημόσιο.
Στην συνέχεια, ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε ότι ν. 2190 έχει τροποποιηθεί 140 φορές, προβλέποντας εξαιρέσεις και διαφορετική μεταχείριση υποψηφίων, ενώ από αυτές τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ερμηνείας και έλλειψης συνοχής των διατάξεων του. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια το 95% με 99% των προσλήψεων στις θέσεις τακτικού προσωπικού καλύπτονταν με το σύστημα της μοριοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 1ο/ο έως 5ο/ο με γραπτό διαγωνισμό.
Στο πλαίσιο της εξάλειψης αυτών των φαινομένων, το νέο Σ/Ν επιχειρεί την ενδυνάμωση, ενίσχυση και διεύρυνση του ΑΣΕΠ, αναζωογονώντας τον ν. 2190, τόσο με την επικαιροποίηση του θεσμικού του πλαισίου, όσο και με τη σύζευξη του ενιαίου προγραμματισμού προσλήψεων με μια κεντρική διαδικασία, που θα πραγματοποιείται μέσω Πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού γνώσεων, δεξιοτήτων και επαγγελματικής συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο. Ζεμπίλης ολοκληρώνοντάς την τοποθέτησή του, θα αποτελέσει τον προπομπό μιας ειρηνικής επανάστασης στην δημόσια διοίκηση ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα γενιά άξιων και ικανών ανθρώπων να σταδιοδρομήσουν στον τόπο τους και να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό μέλλον για την πατρίδα, χτίζοντας ένα μοντέρνο και σύγχρονο κράτος, φιλικό προς τους πολίτες.
*************************************************************************
*************************************************************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου