Θα συμφωνήσω με τις απόψεις του προηγούμενου ομιλητή, του κ. Σκανδαλίδη για το περιεχόμενο του συζητούμενου νομοσχεδίου. Όταν τέλειωσα την ανάγνωση της εισηγητικής έκθεσης του ν/σ αναρωτήθηκα (το χω κάνει κι άλλες φορές): Τελικά πως θα πάρει σάρκα και οστά το συγκεκριμένο ν/σ, όταν η αοριστία και η ασάφεια κυριαρχούν στις διατάξεις του;
Κύριε Υπουργέ έχετε κάνει ένα βασικό λάθος στην αφετηρία της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας. Πιστεύετε ότι θα τα λύσετε όλα. Κι επειδή δεν έχετε λύσεις τα αφήνετε στη διαδικασία των εξουσιοδοτημένων Υπουργικών Αποφάσεων.
Κι αυτό όχι μόνο απλά δείχνει αδυναμία, αλλά και εξουδετερώνει ακόμη και μερικές θετικές διατάξεις του.
Θα περίμενα η πρότασή σας για τη νησιωτικότητα της χώρας να είναι πιο συγκεκριμένη, κυρίως όσον αφορά στις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.
Όπως επίσης θα περίμενα να κάνετε μια αναφορά στις πρωτοβουλίες που πήρε για τη νησιωτικότητα η δική μας Κυβέρνηση.
Θα αναφερθώ στον πρωτογενή τομέα που ως Υπουργός υπηρέτησα.
Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα μέρος του έχει ήδη υλοποιηθεί.
Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη στη διαμόρφωση του σχεδίου μας ήταν όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούσαν κίνητρο και ταυτόχρονα πρόκληση για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, ως τομέας μικρού μεγέθους, υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθοριστικής συνέργειας με άλλους κλάδους και παράγοντας εσωτερικής συνοχής και ισορροπίας.
Τι κάναμε εμείς για να στηρίξουμε το σχέδιό μας;
Κατ΄αρχήν προχωρήσαμε στην εκχώρηση του 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, που μαζί με τα LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αλιείας εξασφάλισαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις.
Μπορέσαμε έτσι να υπηρετήσουμε ειδικές προβλέψεις στήριξης της νησιωτικότητας
στο μέτρο των νέων αγροτών σε μικρά νησιά και ιδίως όταν η εγκατάσταση αφορά στο τομέα της κτηνοτροφίας, στα μέτρα/κίνητρα για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις των μικρών νησιωτικών περιοχών, στα μέτρα/κίνητρα για ενίσχυσης του εκσυγχρονισμού των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης), στις δράσεις πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και υιοθέτησης συστημάτων ποιότητας, στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, στην εγκατάσταση νέων γεωργών.
Επαναπροσεγγίσαμε επίσης το Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου πελάγους για να αντιμετωπιστούν οι ιδιάζουσες συνθήκες τόσο όσον αφορά στη γεωργική τους παραγωγή όσο και στον γενικότερο εφοδιασμό τους σε γεωργικά προϊόντα.
Η στρατηγική του προγράμματος αυτού είχε ως στόχο την ενίσχυση της μεταφοράς πρώτων υλών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα μικρά νησιά, αλλά και της τοπικής γεωργικής παραγωγής και των παραδοσιακών εξαγωγών από τα ίδια νησιά.
Στο ίδιο πρόγραμμα εντάξαμε την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, την παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας Χίου και τον τομέα ελιάς και ελαιόλαδου.
Κι έρχομαι στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Είναι προς θετική κατεύθυνση η ρητή αναφορά της Εύβοιας.
Είχε συζητηθεί και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλω όμως να καταστήσω σαφές ότι δεν αρκεί από μόνη της η σχετική ρύθμιση, γιατί η νησιωτικότητα ορίζεται βάσει ευρωπαϊκών Κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους ως μικρά νησιά Αιγαίου ορίζονται όσα έχουν μόνιμο πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.
Γι αυτό η κοινοτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΠΑΑ και των Κανονισμών της Ε.Ε., για τη στήριξη της γεωργίας στα μικρά νησιά Αιγαίου δεν αλλάζει.
Θα αλλάξει η στήριξη μόνο για εθνικά μέτρα που δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα εξακολουθούν να εξαιρούνται η Εύβοια και η Κρήτη από τις ευνοϊκές διατάξεις για τα μικρά νησιά Αιγαίου όπως για παράδειγμα το αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων κλπ.
Υπάρχει επίσης και ο Κανονισμός 229/2013, ο οποίος χρηματοδοτεί και ειδικά μέτρα για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως το ισοδύναμο των μεταφορικών στα αγροτικά προϊόντα και τις ζωοτροφές.
Και στους ορισμούς αυτού του κανονισμού η Εύβοια και η Κρήτη εξαιρούνται ρητά.
Πρέπει λοιπόν για να έχει ουσία και περιεχόμενο η διεύρυνση της νησιωτικότητας όλα αυτά να επαναπροσδιοριστούν σε συνεννόηση με την Ε. Επιτροπή, είτε με τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, είτε με την έκδοση νέων.
*************************************************************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου