Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην καταπολέμηση της πανδημίας και οι οικονομικές πτυχές ήταν το θέμα που απασχόλησε -μεταξύ άλλων- τις εργασίες της 56ης Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης από την αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, υπό την ελληνική προεδρία την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020.
Ο Σίμος Κεδίκογλου, αντιπρόεδρος ΟΣΕΠ στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή Ολομέλεια της Αθήνας, τόνισε το γεγονός, ότι η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ κρατών σε παγκόσμια κλίμακα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση του 21ου αιώνα.
Πρόσθεσε, ότι ως εθνικά Κοινοβούλια, αλλά και με την συνεργασία μέσα από σχήματα όπως είναι η ΟΣΕΠ, πρέπει να σκύψουν πάνω από τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε τοπικό επίπεδο, να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα στις περιφέρειές μας. Ενδεικτικά ανέφερε την περιφέρεια της Εύβοιας, που μεσούσης της κρίσης αυτής δοκιμάστηκε το καλοκαίρι από καταστροφικές πλημμύρες που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές. «Θα μπορούσε όπως είπε- η δοκιμασία αυτή να αποτελέσει κίνητρο για να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας σε οικουμενικό επίπεδο αναφορικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, ο ριζοσπαστισμός, η ανελευθερία και η καταπίεση, η φτώχεια και η πείνα, τα δικαιώματα και η ευημερία των πολιτών μας, η ειρήνη και η ασφάλεια». Και κατέληξε: «εύχομαι να αποτελέσει εφαλτήριο για να αναστοχαστούμε την πορεία που θέλουμε να χαράξουμε και τους στόχους που θέλουμε να υπηρετήσουμε και μέσα από την συνεργασία μας αυτή, ώστε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για τις κοινωνίες και τις νέες γενιές».
Ακολουθεί ο χαιρετισμός:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,
σας καλωσορίζουμε στην διαδικτυακή αυτή Ολομέλεια της Αθήνας. Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς και τιμή για το ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν είχαμε την ευκαιρία και την δυνατότητα να σας φιλοξενήσουμε στην πόλη μας και προσβλέπουμε σε μια τέτοια συνάντηση, σε μια επιστροφή στην “κανονικότητα”, εναποθέτουμε την ελπίδα αυτή και την αισιοδοξία μας στα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και στην πρόοδο σχετικά με τα εμβόλια που θα έχουμε στα χέρια μας τους επόμενους μήνες. Η πανδημία του κορονοϊού είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση του 21ου αιώνα. Η οικονομική ύφεση από την πανδημία εκτιμάται ότι είναι η βαθύτερη που έχει γνωρίσει ο Πλανήτης μας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οικουμενικές διαστάσεις της κρίσης αυτής αντικατοπτρίζονται εξάλλου στην ταχύτητα με την οποία έχει διαδοθεί ο ιός σε όλες τις ηπείρους.
Αγαπητοί φίλοι, βρισκόμαστε εν μέσω της κλιμάκωσης του δεύτερου αυτού κύματος της πανδημίας, Όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει μέτρα περιοριστικά αλλά και στήριξης της οικονομίας, επιχειρούν να καταγράψουν τις απώλειες, και παράλληλα να υιοθετήσουν προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης. Στην Ελλάδα πλήττεται εξίσου η περιφέρεια με τα μεγάλα αστικά κέντρα και την πρωτεύουσα. Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας ήταν, και είναι, η ενδυνάμωση του Εθνικού συστήματος υγείας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, των θέσεων εργασίας, των επιχειρήσεων και της αγοράς. Ήδη για το δίμηνο που διανύουμε η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της αγοράς ύψους 2,3 δις ευρώ και μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε νέα εργαλεία στήριξης. Είμαστε όλοι στις επάλξεις, να προστατεύσουμε την υγεία και την ζωή των συνανθρώπων μας αλλά και την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη που δοκιμάζονται από την κρίση αυτή.
Ως εθνικά Κοινοβούλια, αλλά και με την συνεργασία μας μέσα από σχήματα όπως είναι η ΟΣΕΠ, πρέπει να σκύψουμε πάνω από τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε τοπικό επίπεδο, να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα στις περιφέρειές μας.
Θα αναφέρω ενδεικτικά και την δική μου πατρίδα, την δική μου περιφέρεια, την Εύβοια, που μεσούσης της κρίσης αυτής, δοκιμάστηκε το καλοκαίρι από καταστροφικές πλημμύρες που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η πανδημία του κορονοϊού δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την κοινή μας μοίρα, ανέδειξε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ κρατών σε παγκόσμια κλίμακα και την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης. Θα μπορούσε η δοκιμασία αυτή να αποτελέσει κίνητρο για να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας σε οικουμενικό επίπεδο αναφορικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, ο ριζοσπαστισμός, η ανελευθερία και η καταπίεση, η φτώχεια και η πείνα, τα δικαιώματα και η ευημερία των πολιτών μας, η ειρήνη και η ασφάλεια. Και εύχομαι να αποτελέσει εφαλτήριο για να αναστοχαστούμε την πορεία που θέλουμε να χαράξουμε και τους στόχους που θέλουμε να υπηρετήσουμε και μέσα από την συνεργασία μας αυτή, ώστε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για τις κοινωνίες και τις νέες γενιές.
Με αυτές τις τελευταίες σκέψεις κηρύσσω την έναρξη της πεντηκοστής έκτης Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου.»
*************************************************************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου