Νίκος Σιόλιας, Ο Κοροναϊός στα σχολεία - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Νίκος Σιόλιας, Ο Κοροναϊός στα σχολεία

του Νικολάου Σιόλια 
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Χαλκιδέων
Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης

Πέρασε ενάμισης μήνας από το άνοιγμα των σχολείων και ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε αυτά υπερβαίνει κατά πολύ τα 1.500, οδηγώντας σε αναστολή λειτουργίας εκατοντάδες σχολικές μονάδες και τμήματα! Σε 1050 περίπου σχολεία υπήρξε κρούσμα ή κρούσματα κοροναϊού. Έχουν νοσήσει περίπου 800 μαθητές και  300 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Και αυτό, παρόλο που ο ΕΟΔΥ δεν κάνει  τεστ και στοιχειώδεις έλεγχους, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.
Μας λεν σε όλους τους τόνους, ότι οι νέοι και νέες είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικοί φορείς και δεν «μεταδίδουν» τον ιό. Και ως εκ τούτου (χωρίς ποτέ να εμφανίζεται μια αξιόπιστη επιστημονική μελέτη)  δεν χρειάζεται καμιά ουσιαστική παρέμβαση στην λειτουργία των σχολείων. Έτσι μετά τον Ιούνη, όπου η αντιμετώπιση της λειτουργίας των σχολείων  ήταν σχετικά ικανοποιητική, (υπήρξε επάρκεια σε αντισηπτικά που χορηγούσε το ΥΠΑΙΘ, μια καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα), σταμάτησε κάθε παρέμβαση (δεν χορηγούνται αντισηπτικά, δεν έχει έρθει ακόμα η δεύτερη παρτίδα μασκών- ελπίζουμε σε κανονικά μεγέθη αυτή την φορά, οι προσλήψεις των καθαριστριών είναι ανεπαρκείς: μία καθαρίστρια σε δύο σχολικές μονάδες της α’ βάθμιας). Το μόνο που μας έρχεται σε αφθονία είναι εγκύκλιες και πρωτόκολλα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν.   
Είναι δεδομένο ότι θα   παρουσιάζονται και θα αυξάνονται τα κρούσματα κοροναϊού στα σχολεία και της Εύβοιας σε μαθητές  και εκπαιδευτικούς, αφού δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλούς λειτουργίας, κυρίως  λόγω συνωστισμού μέσα στις τάξεις, αλλά και της έλλειψης επαρκούς προσωπικού καθαριότητας και υλικών . Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας μέχρι και την Παρασκευή (18/9), κρούσματα έχουν σημειωθεί σε 17 σχολικές μονάδες της χώρας.
Εξακολουθεί να αποτελεί «επιστημονικό» μυστήριο πως γίνεται να επιβάλλεται ανώτατο όριο 9 άτομα για συναθροίσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους,  οι γάμοι, τα βαφτίσια και οι κηδείες να είναι μέχρι 20 άτομα, αλλά να συνεχίζουν τα σχολεία με τάξεις των 25-27 παιδιών σε λιγότερο από 30 τετραγωνικά μέτρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί  ότι στις 2 Μαΐου 2020 ο ΕΟΔΥ όριζε την αναλογία μαθητών στις τάξεις σε 1 μαθητή ανά 7 τ.μ. Με βάση την αναλογία αυτή σε αίθουσες 50-60 τ.μ. θα μπορούσαν να μπουν 8-9 μαθητές!  Με τον τρόπο αυτό φυσικά  δεν μπορούσε  να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, που συζητούσε ως στόχο 15 μαθητές ανά τμήμα, ενώ από την άλλη νομοθέτησε την αύξηση του ορίου των μαθητών -μαθητριών από 22 στα 25. Το επιτελικό κράτος όμως φυσικά βρήκε λύση!
 Άλλαξαν αμέσως τις οδηγίες, αφού από το μεσημέρι της Κυριακής 4 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ διέγραψε την αναλογία 1μαθητής /7 τ.μ. και το αντίστοιχο πεδίο εξαφανίστηκε!
 
Την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε αλαλούμ μεταξύ των υπουργείων για την τελική ευθύνη του «λουκέτου» ύστερα από κρούσμα. Χάος για τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων κλείνει μια τάξη ή ολόκληρο το σχολείο.
Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του ενημέρωνε πως αρμόδιο για το κλείσιμο των μονάδων είναι το υπ. Παιδείας, το Υγείας έλεγε πως σε δικό του νόμο πέρασε τροπολογία του Παιδείας που μεταβιβάζει τη σχετική ευθύνη στους διευθυντές Εκπαίδευσης, αλλά οι τελευταίοι δεν είχαν ιδέα.
 
Μέσα σε όλα αυτά ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε μια ανανεωμένη έκδοση οδηγιών για το  Πρωτόκολλο Αναστολής Λειτουργίας Σχολείων . Νέα Ενημέρωση (18/09/2020)  στην οποία υπάρχει  φόρμα ιχνηλάτησης κρούσματος που θα  συμπληρώνει ο Υπεύθυνος  Εκπαιδευτικός COVID-19 και θα αποστέλλει  την ίδια μέρα  : στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν  ήδη διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο καταρχάς για τον ορισμό υπεύθυνου COVID-19 σε  ένα εκπαιδευτικό του συλλόγου διδασκόντων. Δεν είναι δυνατόν να ανατίθεται σε εκπαιδευτικό τέτοια ευθύνη!  
Πόσο δε μάλλον τώρα που Εκπαιδευτικοί που έχουν χριστεί «υπεύθυνοι COVID-19», στις σχολικές μονάδες τους, αναλαμβάνουν ακουσίως την… ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία  από τον ΕΟΔΥ.
 
Προφανώς δεν είναι δυνατόν, την ευθύνη ενός εξειδικευμένου υγειονομικού, να αναλαμβάνει ένας εκπαιδευτικός και να του φορτώνεται  η  ασφαλής λειτουργία των σχολείων μας. Είναι  απαράδεκτο και επικίνδυνο το πρωτόκολλο διαχείρισης του COVID 19 στα σχολεία.
 
Δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα πρέπει απλά να προσέχουν μπαίνοντας σε τάξεις έως και 27 μαθητών, για να μην διασπείρουν τον ιό, στο κοινωνικό και οικογενειακό  τους περιβάλλον, αν έχουν την ατυχία(!) να μολυνθούν! 
Υπήρχε ο χρόνος από την έλευση του πρώτου κύματος, να γίνει σοβαρή προετοιμασία για την ασφαλή έναρξη της λειτουργίας των Σχολείων, χρόνος που αφέθηκε να σπαταληθεί. Η αδράνεια  που υπήρξε είναι ανεξήγητη (;). 
 Τώρα το μόνο που μας μένει είναι η ατομική ευθύνη;

Χαλκίδα 2 Νοεμβρίου 2020.

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages