Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη Συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.
“Θα σταθώ με την παρέμβασή μου στα δεινά που φέρνει στον ελληνικό λαό το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε και τη δική μας πρόταση μομφής, κατά του Υπουργού Οικονομικών. Τρομάξατε κύριοι Υπουργοί τα ελληνικά νοικοκυριά με τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας που θεσπίζετε.
Το επαναλαμβάνω και πάλι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κακώς επικαλείστε στοιχεία τα οποία δεν έχουν σχέση μ αυτά που ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός και η πρώτη κατοικία απειλείται με το νομοσχέδιο που φέρνετε.
Γιατί δεν υπάρχει καμία προστασία, αφού για να υπάρχει προϋποθέτει ότι ο οφειλέτης διατηρεί την κυριότητα του ακινήτου.
Η αφαίρεση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, σε συνδυασμό με την παρακράτηση ή δέσμευση μέρους των ετήσιων εισοδημάτων του, θα σημάνει το τέλος για χιλιάδες οφειλέτες.
Θα σημάνει κυρίως την κατάργηση της προστασίας της κύριας κατοικίας.
Η μετατροπή μέρους του ετήσιου εισοδήματος σε πτωχευτική περιουσία, στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου μισθού και σύνταξης.
Το τεκμήριο παύσης πληρωμών, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων και άρα να στερήσει την αγορά από την παρουσία τους, που σημαίνει θα χαθούν θέσεις εργασίας και γενικότερα θα πληγεί η εθνική οικονομία.
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες δεν είναι καθόλου συνεργάσιμες στο επίπεδο της συναίνεσης, προκειμένου να βρεθεί μία λύση όταν υπάρχει διαφορά με το δανειολήπτη.
Πως αντιμετωπίζετε εσείς τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τους;
Τις θωρακίζετε με το ν/σ με πρόσθετα εργαλεία, για να συνεχίσουν αυτή την αδιάλλακτη πολιτική.
Μια πολιτική που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων.
Θα κλείσουν οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα συνθλίβονται από την κρίση.
Θα σφίξει ακόμα περισσότερο η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των οικονομικά ασθενέστερων και των ευάλωτων νοικοκυριών.
Ο οφειλέτης έως ότου κριθεί ότι απαλλάσσεται από τα χρέη του, δεν φαίνεται να μπορεί να καρπωθεί το εισόδημα που αποκτά μετά την πτώχευσή του, παρά μόνον τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Η βελτίωση που κάνατε με την αύξηση των δαπανών διαβίωσης δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.
Με άλλα λόγια, ακόμη και εάν έχει καταφέρει μετά την κήρυξή του σε πτώχευση να επιτύχει κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα, "καταδικάζεται" να διαβιεί με τα ελάχιστα απαιτούμενα μέχρι "νεωτέρας".
Είναι σαφές ότι η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαιτέρως προβληματική.
Η απαλλαγή του οφειλέτη εξαιρεί περιπτώσεις οφειλών που προκλήθηκαν από δόλο ή βαριά αμέλεια και που άπτονται ποινικής ή διοικητικής φύσεως αδικημάτων και παραβάσεων.
Ποιος επιχειρηματίας δεν βαρύνεται και με οφειλές που ταυτόχρονα συνιστούν και ποινικό αδίκημα ή διοικητικό παράπτωμα, όπως π.χ. η έκδοση ακάλυπτων επιταγών, η μη πληρωμή φόρων και εισφορών κ.α.; Ιδιαίτερα στην περίοδο κρίσης με την πανδημία που βιώνουμε.
Πώς αυτός θα προστατευθεί έναντι πιστωτών που με καλή ή και κακή πίστη θα του αποδίδουν βαριά αμέλεια ή δόλο για τις έναντι εκείνων οφειλές του;
Πρόκειται λοιπόν για εξαιρέσεις που αν μη τι άλλο θα παρατείνουν επ’ αόριστον τον χρονικό ορίζοντα της απαλλαγής του.
Πιστεύετε ότι έτσι θα αντιμετωπίσετε με τρόπο ολιστικό, ενιαίο και συνεκτικό την υπερχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων;
Το ακριβώς αντίθετο θα πετύχετε.
Ο νέος πτωχευτικός, δεν είναι ούτε διευθέτηση οφειλών, ούτε μια δεύτερη ευκαιρία.
Είναι ίσως δεύτερη ευκαιρία για τους πιστωτές, γιατί για τους οφειλέτες δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή δεύτερη ευκαιρία. Υπάρχουν και πολλά ερωτήματα κύριε Υπουργέ που χρειάζεται να απαντήσετε.
Τι θα κάνετε με τις παραγωγικές μονάδες της χώρας που είναι δεσμευμένες σε ατέρμονες διαδικασίες ρύθμισης ή και πτώχευσης;
Στον αγροτικό χώρο υπάρχουν ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες που μπορούν να ανταποκρίνονται στα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά όχι στην εξυπηρέτηση των υπολοίπων οφειλών τους.
Μονάδες που έχουν σχέση και με την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών.
Είναι δυνατόν στην πανδημία που βιώνουμε να προχωρείτε στο κλείσιμό τους;
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει όχι μόνο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά και να επαναλειτουργήσουν αυτές που είναι κλειστές;
Αντίθετα δίνετε, για μια ακόμη φορά λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και της PQH με το ξεπούλημά τους σε ξένα funds.
Συμπερασματικά λοιπόν ο νέος πτωχευτικός συνιστά ένα νομοθέτημα που βρίσκεται μακράν μιας ριζοσπαστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα μετέβαλλε δραστικά την πτωχευτική πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Αντίθετα σ΄αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η πλέον σκληρή και έξω από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβέρνησής σας.
Η πολιτική σας για την πρώτη κατοικία, τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς, φαίνεται καθαρά ποιους θέλει να εξυπηρετήσει.
Δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, για τον μικρό επιχειρηματία που παλεύει να σώσει την επιχείρηση του και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας πανδημικής κρίσης, για τον εργαζόμενο που βλέπει μετά την υποβάθμιση της κατάταξης του στον πίνακα των πιστωτών, ότι δεν δικαιούνται πλέον ούτε καν τη νόμιμη αποζημίωσή του από την επιχείρηση που πτωχεύει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου