Α) Στο επίκεντρο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας βρίσκονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του τουρισμού και για αυτό προβλέφθηκε μία πρώτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη τους με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11.03.2020 (ΦΕΚ 55/Α΄/11.03.2020). Στην συγκεκριμένη ΠΝΠ περιλαμβάνεται και ο ΚΑΔ 9604 «Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία», για την στήριξη των νόμιμων επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες ιαματικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας.
Β) Βάσει της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υγείας και Τουρισμού συστάθηκαν ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου για τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας, καθώς και το σήμα πιστοποίησης “Health First” για τις τουριστικές επιχειρήσεις, για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο των έκτακτων συνθηκών λόγω του COVID-19
Γ) Δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με τον σχεδιασμό και τη πολιτική που ακολουθούνται να έχουν ως στόχο την ανάδειξη της χώρας σε προορισμό ειδικού ενδιαφέροντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάδειξη ειδικότερα του ιαματικού τουρισμού, μέσα από την θεσμοθέτηση, ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του.
Δ) Επίσης, σχετικά με την προώθηση του Τουρισμού Υγείας/ιαματικού τουρισμού, το Υπουργείο συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξή του, με μία σειρά δράσεων, όπως είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για την κατάρτιση ηλεκτρονικού μητρώου παρόχων υπηρεσιών τουρισμού υγείας.
Μετά και από την απάντηση του Υπουργού, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την συστηματική προσπάθεια για την στήριξη της Λουτρόπολης της Αιδηψού, η οποία, εκ των πραγμάτων, αποτελεί την ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας, συμβάλλοντας στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού έχει ως εξής:
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων τρεις (3) Βουλευτές της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, σας γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις του COVID-19 σε ποικίλους τομείς της οικονομίας, έγιναν εμφανείς τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται καθολικά και η στήριξή του αποτελεί κύρια μέριμνα όχι μόνο του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και όλης της κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του τουρισμού βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής νόσου COVID-19. Μία πρώτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων προβλέφθηκε με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11.03.2020 (ΦΕΚ 55/Α΄/11.03.2020). Στην συγκεκριμένη ΠΝΠ περιλαμβάνεται στον Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που τυγχάνουν των ευεργετικών μέτρων και ο ΚΑΔ 9604 «Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία», προκειμένου για την στήριξη των νόμιμων επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες ιαματικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας.
Επίσης, βάσει της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υγείας και Τουρισμού 1881/29.05.2020 (ΦΕΚ Β’ 2084) και ειδικότερα σύμφωνα με την τροποποιητική ΚΥΑ 8958/15.06.2020 (ΦΕΚ Β’ 2370) συστάθηκαν ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου για τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας, καθώς και το σήμα πιστοποίησης “Health First” για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο των έκτακτων συνθηκών λόγω του COVID-19.
Επιπλέον, με γνώμονα την εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω των οποίων προσφέρονται στον ταξιδιώτη αυθεντικές, βιωματικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε κάθε σημείο της Ελλάδος. Ο σχεδιασμός και η πολιτική που ακολουθούνται έχουν ως στόχο την ανάδειξη της χώρας σε προορισμό ειδικού ενδιαφέροντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προβάλλοντας τις δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης να απολαμβάνει μια ευρεία γκάμα ποιοτικών προϊόντων που καθιστούν την εμπειρία του μοναδική και που την διαφοροποιούν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του θεματικού τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάδειξη ειδικότερα του ιαματικού τουρισμού, μέσα από την θεσμοθέτηση, ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του.
Σχετικά με την προώθηση του Τουρισμού Υγείας/ιαματικού τουρισμού, το Υπουργείο μας συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξή του, με μία σειρά δράσεων, όπως είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για την κατάρτιση ηλεκτρονικού μητρώου παρόχων υπηρεσιών τουρισμού υγείας . Ο θετικές επιδράσεις της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ιαματικού τουρισμού εντοπίζονται σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, ιδιαίτερα μέσα στις ειδικές συνθήκες τις οποίες έχει δημιουργήσει η κρίσιμη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο θεματικός τουρισμός αποτελεί μοχλό τοπικής και περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και στην στήριξη και ενίσχυση της υπάρχουσας απασχόλησης του γηγενούς πληθυσμού με την αύξηση του μεγαλύτερου διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών, συνταυτίζοντας δράσεις και προτάσεις, δεδομένου ότι υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση ιαματικού τουρισμού και καταγραφής παρόχων υπηρεσιών τουρισμού υγείας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ
*************************************************************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου