Β. Αποστόλου: Από τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή οδηγούν τη χώρα στη βίαιη και χωρίς σχέδιο - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Β. Αποστόλου: Από τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή οδηγούν τη χώρα στη βίαιη και χωρίς σχέδιο

Τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην κοινή Συνεδρίαση των Ειδικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα: Εξέταση των προτάσεων κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
“Το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης της χώρας μας είναι πολύ σημαντικό και πρέπει η ενημέρωση να συνεχιστεί και να δίνεται περισσότερος χρόνος στους βουλευτές .
Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ως ο ένας πυλώνας του μηχανισμο δίκαιης μετάβασης , μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις, και τα δάνεια, όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  θα έχει σημαντική συμμετοχή, πρέπει να δημιουργήσουν τους απαραίτητους πόρους, για τη στοχευμένη στήριξη και τις επενδύσεις που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες, που εξαρτώνται από την αλυσίδα αξίας των ορυκτών καυσίμων.
Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα πάρει πολύ λιγότερους πόρους από το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης σε σχέση με άλλα κράτη μέλη.
Η μεθοδολογία που επέλεξε η Επιτροπή είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη και αδιαφανής. Σε κάθε περίπτωση ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως οι Περιφέρειες της Ένωσης που εξαρτώνται από το λιγνίτη θα πάρουν τους αναγκαίους πόρους που τελικά τους αναλογούν για τη μετάβασή τους.
Δυο πολύ σημαντικές περιοχές της Χώρας η Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη) και η Πελοπόννησος (Μεγαλόπολη) αναμένεται να πληγούν σοβαρά αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα τους.
Τα κριτήρια κατανομής των πόρων πρέπει να είναι δίκαια, να αντικατοπτρίζουν την ταχύτητα απεξάρτησης από τον λιγνίτη του κάθε κράτους μέλους και την εξάρτηση των τοπικών κοινωνιών από τη χρήση του λιγνίτη. 
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως
-Σε τι φάση βρίσκεται το εθνικό σχέδιο για την μεταλιγνιτική εποχή;
-Σε τι φάση βρίσκεται το master plan που θα διαχειριστεί το σχέδιο της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης;
Τι θα γίνει με τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, συνολικού κόστους 1,5 δισ. που ολοκληρώνεται προσεχώς η κατασκευή της;
Τελικά μήπως αντί για μια δίκαιη μετάβαση οδηγούμαστε σε μια βίαιη μετάβαση;
Στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ άφησα ένα σχέδιο υπόδειγμα αναπτυξιακής διάστασης που ξεκινήσαμε πιλοτικά για την περιοχή της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας ως ένα υπόδειγμα αναπτυξιακής διάστασης
Έχοντας ως σημείο αναφοράς την Τράπεζα Γενετικού Υλικού της Θεσσαλονίκης μια αξιόλογη ομάδα εργασίας προχώρησε στη σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
Μιλάμε για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης ΑΦΦ σημαντικής κλίμακας μεγέθους σε εγκαταλελειμμένες λιγνιτικές περιοχές, όπου διασφαλιζόταν η αγροτική ανάπτυξη με προϊόντα ποιότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αναζητείστε το. Πρόκειται για πολύ καινοτόμα δράση με τεράστιες δυνατότητες .

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages