Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα».
“Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως θα διαπιστώσατε, από συμφωνίες, νομοθεσίες και γενικά πρωτοβουλίες, πάμε καλά. Το ζήτημα είναι, ότι είμαστε πολύ πίσω στην πράξη. Για παράδειγμα, είμαστε η χώρα με τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- από τις πρώτες θα έλεγα στην Ευρώπη- και είμαστε όμως από τις τελευταίες στην εκμετάλλευσή τους και αυτό δεν βελτιώνεται, κύριε Υπουργέ, με το σχέδιο που μας παρουσιάσατε. Είμαστε η χώρα που ακόμη λειτουργούν παράνομες χωματερές και ακόμα συζητάμε για το πώς θα διαχειριστούμε, όχι το σύνολο των στερεών αποβλήτων, αλλά μόνο το 15% των αστικών αποβλήτων.
Βεβαίως, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τις προσπάθειες και την πορεία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Πρέπει όμως να δούμε, όχι μόνο τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές παράπλευρες απώλειες, που σημαίνει, ότι όχι μόνο δίκαιη και ισόρροπη για όλους τους κλάδους, αλλά και εξισορρόπηση των απωλειών που προκύπτουν σε περιοχές.
Είναι πραγματικά θετική η δέσμευση για το κλείσιμο των λιγνιτικών Μονάδων, για την περιοχή όμως δεν ειπώθηκε πως θα υπάρξει η ανάλογη αποκατάσταση. Η φράση, κύριε Υπουργέ, «μετάβαση με τρόπο δίκαιο για τις ενεργειακές περιοχές» δεν λύνει τίποτα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που ακόμη και σήμερα είναι η «πρωταθλήτρια» στην ανεργία.
Υπάρχουν πολλά, λοιπόν, προβλήματα και πολλά μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα και εμείς ακόμα, δυστυχώς, βρισκόμαστε στις «ασκήσεις επί χάρτου». Ζητήματα που δεν μπορούμε, σώνει και καλά, να τα φορτώνουμε στην κλιματική αλλαγή. Δεν αμφισβητώ βέβαια, ότι είναι πλέον δεδομένη και είναι αυτή που επηρεάζει τη λειτουργία της φύσης, όμως ειδικά στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα, οι κλιματικές συνθήκες, η βλάστηση και το «ανάγλυφο» δημιουργούν και ένα ιδιαίτερο τοπικό μικροκλίμα και είναι αυτό που έχει σχέση με το μέγεθος των φαινομένων που προξενούν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και κυρίως στις ανθρώπινες απώλειες.
Σε αυτές τις καταστάσεις αρχικός πρωταγωνιστής και βασικός υπεύθυνος- είτε με την παρουσία του είτε με την απουσία του- είναι ο άνθρωπος- είτε ατομικά είτε ως συλλογική οντότητα. Μην φορτώνουμε, για παράδειγμα, στη φύση τις δασικές πυρκαγιές, μόνο όταν προκαλούνται από κεραυνούς και αυτές είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις. Εμείς, η ανθρώπινη συμπεριφορά από τον «πολίτη εμπρηστή» μέχρι την «Πολιτεία παρατηρητή», τις προκαλούμε. Οι δυνατές βροχές, ως φυσικό φαινόμενο, εμφανίζονται τακτικά σε πολλά μικροκλίματα της χώρας μας, το μέγεθος όμως της καταστροφής που προκαλούν έχει σχέση με την πρότερη ανθρώπινη συμπεριφορά, δηλαδή την αποψίλωση των ορεινών όγκων από τις πυρκαγιές, αλλά και την μετέπειτα συμπεριφορά, από την μη-λήψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών μέτρων, μέχρι το νομιμοφανές μπάζωμα των ρεμάτων. Τα έχουμε ζήσει αυτά δεκαετίες τώρα.
Κύριε Υπουργέ κλείνω με μια ερώτηση. Αναφέρατε στο σχέδιο σας, για παρεμβάσεις στην αειφορική διαχείριση των δασών. Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες από την Πολιτική Προστασία- «Δαρδάνος» για τις πλημμύρες και «Ιόλαος» για τις πυρκαγιές- τα γνωρίζετε;
*************************************************************************
Post Top Ad
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου