Με χειρουργική επέμβαση – ας μου επιτραπεί η έκφραση λόγω πρότερου βίου - το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων σε όλη την χώρα με νομοθετική διάταξη, υποστηρίζοντας λίγο πολύ ότι η ίδρυση αυτών των τμημάτων υπαγορεύτηκε από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις.
Για το ακαδημαϊκό συγκρότημα Ευρίπου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό, αλλά και αναπτυξιακό πόλο όχι μόνο για τα Ψαχνά, αλλά και για ολόκληρη την Εύβοια, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί τη μη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, καθώς και του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού, ως τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτή η απόφαση μοιάζει ακατανόητη ιδιαίτερα για τα δύο τμήματα των Ψαχνών, καθώς η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, μετά από σχετική μελέτη σκοπιμότητας, στην βάση συγκεκριμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία είχε λάβει υπ’ όψιν της ακόμη και το στρατηγικό μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα παρά την ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας προς τις πρυτανικές αρχές όλης της χώρας ότι όσα τμήματα λειτουργήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα περάσουν από την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ (Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), - πρόβλεψη απολύτως λογική προκειμένου να διαπιστωθούν αδυναμίες ή σχετικές δυσκολίες – χθες εντελώς αιφνιδιαστικά προέκυψε η επίσημη είδηση αναστολής της λειτουργίας όλων των τμημάτων με νομοθετική μάλιστα διάταξη που θα φέρει η Υπουργός στην Βουλή τις επόμενες μέρες.
Πέρα από την καχυποψία που εύλογα προκαλεί μία τέτοια κίνηση εις βάρος του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος ως προς τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί, ειδικά για την περίπτωση των τμημάτων της Εύβοιας προκαλείται ένα καίριο πλήγμα στην αναπτυξιακή προοπτική όλου του νησιού. Το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, αλλά και το τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού στο πλαίσιο της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας προφανώς μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμα σημεία διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα, των υπηρεσιών υγείας, και της διαμόρφωσης και εξέλιξης ενός διακριτού τουριστικού περιβάλλοντος (και όχι απλά προϊόντος). Για την ακρίβεια η ύπαρξη αυτών των σχολών στην Εύβοια συνιστά αναγκαία αναπτυξιακή προϋπόθεση για την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, αλλά και για τη διαμόρφωση μίας δυναμικής που σε επίπεδο πόρων, ανθρώπων και ιδεών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σε όλα τα περιφερειακά αστικά κέντρα η ύπαρξη και ανάπτυξη του δημόσιου Πανεπιστημίου έχει λειτουργήσει ως πόλος πολιτισμού, πνευματικής αναγέννησης, αλλά βεβαίως και οικονομικής ανάπτυξης, ειδικότερα όταν ακουμπάει στις τοπικές δυνατότητες.
Με δεδομένο λοιπόν ότι τα Προγράμματα Σπουδών των δύο Τμημάτων, τα ακαδημαϊκά κριτήρια δημιουργίας τους, οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και γενικότερα ο συνολικός σχεδιασμός τους κρίνονται και από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αθηνών επαρκείς, δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από την κοινωνική και πολιτική πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας. Είναι η ώρα που τοπική αυτοδιοίκηση πρώτο και δεύτερου βαθμού, βουλευτές και εμπλεκόμενες συλλογικότητες τεκμηριώνουν, συνεννοούνται και διεκδικούν τα αυτονόητα. Η Εύβοια δεν μπορεί να αφήσει και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Σταμάτης Βαρδαρός
πολιτικός επιστήμονας, τ. Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας
*************************************************************************
Post Top Ad
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου