Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων στις 5.09.2019 για τις πυρκαγιές που πλήττουν τον Αμαζόνιο.
«Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προσκεκλημένους για την ενημέρωση που μας έκαναν. Βέβαια, δε φλέγεται μόνο η Αμαζονία, το είπε και ο Πρέσβης του Μεξικού, φλέγεται και η Ελλάδα, φλέγεται και η Μεσόγειος.
Θα ήθελα στην παρέμβασή μου να ξεκινήσω με μια παραδοχή. Όλες οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται σε κάποιο ανθρώπινο χέρι, από το χέρι του αγρότη μέχρι το χέρι του κυβερνήτη, διότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που οι πυρκαγιές οφείλονται στη φύση, όπως, για παράδειγμα, στους κεραυνούς. Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο πρέπει να το τονίσουμε. Και στην Αμαζονία και στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένη πρόληψη και καταστολή τέτοια, που να μην έχουμε αυτή την αγωνία και αυτές τις επιπτώσεις.
Το βασικό ερώτημα που θα έθετα στους εκπροσώπους της περιοχής είναι, γιατί παρά το περιβαλλοντικό κόστος, που όλοι το γνωρίζουν, ασκείται η πίεση στον Αμαζόνιο; Η απάντηση είναι απλή. Διότι είναι συνδεδεμένη η οικονομική ζωή των χωρών τους με τις δραστηριότητες που υπηρετούν και άλλες χρήσεις, όπως η αγροτική και η κτηνοτροφική.
Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι, εάν για αυτές τις χρήσεις υπάρχει αειφορική διαχείριση. Αν είναι σύννομες και ιδιαίτερα αν είναι συμβατές με την αειφορία αυτές οι χρήσεις; Και σε τι ποσοστό, θα έλεγα, συμβάλουν στο ΑΕΠ οι συγκεκριμένες χρήσεις; Σίγουρα πίσω από αυτές μπορεί να υπάρχουν οργανωμένα μεγάλα συμφέροντα. Εγώ θα έλεγα, τουλάχιστον από την πληροφόρηση που έχω, ότι υπάρχουν και μικρά συμφέροντα.
Άρα, λοιπόν, μπορούμε να δούμε εκεί κατά πόσο υπάρχει μια διασύνδεση αυτών των συμφερόντων μεταξύ των ισχυρών και αυτών που διαμένουν στην περιοχή, είτε αφορά στους αγρότες είτε τους κτηνοτρόφους, διότι από ό,τι κατάλαβα οι αυτόχθονες είναι προστάτες του Αμαζονίου. Δεν είναι οι άλλες δύο δραστηριότητες, που ουσιαστικά είναι μία, η δραστηριότητα της κτηνοτροφίας.
Βεβαίως, πίσω από όλη αυτή την ιστορία υπάρχει ένα φυτό, υπάρχει η σόγια. Όλα γίνονται, γιατί η σόγια είναι αυτή η οποία θρεπτικά, από πλευράς πρωτεϊνών, έχει τις καλύτερες επιδόσεις και γενικά προσφοράς όσον αφορά στον αγροτικό χώρο .Είναι το κυρίαρχο είδος στις ζωοτροφές .
Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο φθάνει μέχρι του σημείου να απειλήσει η σόγια σε όλο τον πλανήτη όλες τις υπόλοιπες ζωοτροφές. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Αυτό, βεβαίως, δεν εξαρτάται από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά είναι ένα γενικότερο θέμα, που, κυρίως, εξαρτάται από τα οργανωμένα συμφέροντα και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σόγια βγήκε και με τη χρήση μεταλλαγμένης σε πολλές χώρες, εμείς ευτυχώς εδώ ως χώρα κρατάμε. Άρα, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει να δούμε.
Επίσης, άλλο ένα ζήτημα που θέλω να θέσω είναι, εάν εσείς αυτό το περιβαλλοντικό κόστος που έχετε, αυτή την περιβαλλοντική προσφορά, διότι όλοι σας λένε ότι είστε «ο πνεύμονας του πλανήτη», αυτό από πλευράς των υπολοίπων, ιδιαίτερα των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, υπάρχει αντίστοιχη συμπαράσταση;
Υπάρχει; Διότι το να πούμε εμείς αύριο ότι καταργούμε τη σόγια, δεν τρώμε κρέας κ.λπ., αυτό ποιος θα το πληρώσει; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, διότι, πολύς κόσμος μπορεί να έχει τη δυνατότητα να πει «δεν τρώω κρέας σήμερα, όχι γιατί δεν έχω χρήματα να το αγοράσω αλλά γιατί δεν πρέπει να το αγοράσω». Άρα, υπάρχουν και άλλοι και δυστυχώς επειδή η πείνα δεν έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη, εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε και κατά πόσο μπορούν- και κλείνω με αυτό- οι ισχυροί και αυτοί που εκμεταλλεύονται όλη αυτή τη διαδικασία να πληρώσουν.
Εδώ, φθάσαμε στο σημείο μόλις υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη διάσκεψη του Ρίο για τους ρύπους, την επόμενη μέρα να εφεύρουμε όλοι την εξαγορά των ρύπων. Φτάσαμε στο σημείο να είναι στα χρηματιστήρια το υπ' αριθμόν ένα διαπραγματεύσιμο χαρτί .
Εγώ, θέλω να σας ρωτήσω ένα ακόμη πράγμα, κύριε Πρέσβη της Βραζιλίας: Αν αληθεύουν αυτά που ως ποσοστά δημοσιεύονται. Για παράδειγμα λένε ότι η νέα ηγεσία της Βραζιλίας μείωσε τα πρόστιμα κατά 30% στις περιβαλλοντικές παραβάσεις, ή ότι ο αριθμός των πυρκαγιών είναι αυξημένος κατά 84% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Δεν θέλω να εγκαλέσω κανέναν, άλλα τα νούμερα είναι φοβερά και πρέπει να υπάρξει κάποια απάντηση πάνω σε αυτά.
Ευχαριστώ.»
*************************************************************************
Post Top Ad
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου