Πονόδοντος, σε αργία. Τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο; - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Πονόδοντος, σε αργία. Τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο;



του Γιώργου Κουτσικάκη, Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr

Είναι Σαββατοκύριακο,  είναι  διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή του καλοκαιριού κι εσείς υποφέρετε από πονόδοντο;
Ο οδοντογιατρός σας λείπει όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του ή εσείς λείπετε;
Τι θα κάνετε;

Κατ’ αρχήν θα αναζητήσετε τηλεφωνικά τον οδοντίατρό σας κι εκείνος θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες αν απουσιάζει. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα αρνηθεί να σας δεχθεί έστω κι αν είναι αργία. Τον Αύγουστο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής τηρεί κατάλογο εφημερευόντων οδοντιάτρων. Τηλεφωνείτε στο σύλλογο και σας παραπέμπει στον εφημερεύοντα της περιοχής σας.
Μέχρι να επισκεφτείτε το ιατρείο  τί φάρμακα θα πάρετε; Κατ’ αρχήν διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην καταπίνετε ότι βρίσκετε μπροστά σας.
    Παρακεταμόλη  1000mg  συνολικά κάθε 8 ώρες και ενδιάμεσα πάλι ανά 8 ώρες ένα Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο όπως  Ασπιρίνη, Ponstan, Brufen και πολλά άλλα.
    Το Mesulid λαμβάνεται ανά 12ωρο. Οι δύο παραπάνω κατηγορίες παυσίπονων λειτουργούν διαφορετικά και έτσι ο συνδυασμός τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Ποτέ μην τρίβετε ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο στα ούλα, ούτε μπουκώματα με οινοπνευματώδη. Αυτό που θα επιτύχετε είναι έγκαυμα στα ούλα, συνεπώς ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Αν διαπιστώσετε πρήξιμο, ή αν μπορείτε να προσδιορίσετε με σαφήνεια ποιο δόντι είναι επώδυνο ιδιαίτερα στο δάγκωμα, ή το νιώθετε ‘’σαν να επιμηκύνετε’’ τότε και μόνο τότε θα καταφύγετε στην αντιβίωση παράλληλα με τα παυσίπονα.

Αντιβιοτικά ευρέως φάσματος όπως Αμοξισιλίνη 500mg σε συνδυασμό με Flagyl ή Augmentin 625mg  ανά 8ωρο για 5 τουλάχιστον μέρες αποτελούν τη θεραπεία εκλογής.
Οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το σωματικό βάρος, κατά συνέπεια είναι μικρότερες στα παιδιά, ενώ η συχνότητα παραμένει η ίδια.

Μην υπερβαίνετε τις  συνιστώμενες δόσεις, κανένα φάρμακο δεν είναι εντελώς αθώο.
Συνυπολογίζετε πάντοτε τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε, όπως και τυχόν αλλεργίες  και συμβουλευτείτε τον ιατρό που σας παρακολουθεί.

Μην βάζετε ζεστά επιθέματα στο πρόσωπο σε περίπτωση αποστήματος.

Αν έχετε πόνο από φρονιμίτη που ανατέλλει κάνετε μπουκώματα  με χλιαρό αλατόνερο, ή ένα αντιμικροβιακό διάλυμα και  καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή με μαλακή οδοντόβουρτσα.

Αν ένα μπροστινό δόντι πεταχτεί έξω σε ένα παιδί, φυλάξτε το μέσα σε ένα μπουκαλάκι με γάλα, ώστε ο οδοντίατρος να μπορέσει να το αναφυτεύσει.

Συμπερασματικά θα λέγαμε όταν ταξιδεύετε προνοήστε να έχετε μαζί σας τα προαναφερόμενα φάρμακα για έκτακτη ανάγκη. Πριν από τις διακοπές ή τις αργίες φερθείτε συνετά. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο και αντιμετωπίστε οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε εγκαίρως!

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
 τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη


*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages