ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ .
Συνέντευξη του Τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Μαζί το Σαββατοκύριακο” με τον Γιάννη Σκάλκο και την Ευρυδίκη Χάντζιου, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Αποστόλου, θέλω σας παρακαλώ να μας κάνετε ένα σύντομο σχόλιο μετά την απόφαση χθες του Υπουργικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση στη θέση της ηγεσία τους Αρείου Πάγου των δύο κυριών;
Καταρχήν να πω ότι ολοκληρώθηκε μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει πριν από ένα μήνα. Να το δούμε και από την πλευρά της συνταγματικότητας, διότι εγέρθηκαν τέτοιες αμφισβητήσεις. Νομίζω ότι το άρθρο 90 είναι ξεκάθαρο όσον αφορά τη διαδικασία, το Υπουργικό Συμβούλιο είναι αυτό που εισηγείται και η προαγωγή των δικαστών ολοκληρώνεται με Προεδρικό Διάταγμα.
Το θέμα της νομιμότητας κι αυτό είναι ξεκάθαρο, υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία. Φτάσαμε στη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, υπήρχαν πολλά ονόματα, κρίθηκαν συγκεκριμένα άτομα και μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις με μεγαλύτερη πλειοψηφία πέρα της κυβερνητικής. Ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία και ήταν έτοιμη να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει .
Θεωρήσαμε όμως σκόπιμο , επειδή μπήκαν θέματα κυρίως δεοντολογίας, γιατί πραγματικά συνταγματικό και νομικό θέμα δεν υπάρχει, να απευθύνει μια επιστολή ο Υπ. Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα τη ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα άλλα κόμματα, για να το δούμε μέσα από μια διαδικασία συναίνεσης, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στα όργανα αυτά να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση. Ακολουθήσαμε τη διαδικασία αυτή της επιστολής την οποία απέρριψε η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, χωρίς ουσιαστικά συγκεκριμένη αιτιολογία.
Άρα λοιπόν από την ώρα που δεν έχει διαλυθεί η Βουλή κι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εδώ και ένα μήνα που ξεκίνησαν και δεν προβλέπεται πουθενά ότι πρέπει να υπάρξει κάτι διαφορετικό, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο και αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, αφού υπήρξε πρότερα η διάσκεψη των Προέδρων. Έτσι ορίστηκε η νέα ηγεσία στα ανώτατα δικαστήρια. Ήταν καταπληκτική ευκαιρία, να υπάρξει μια συναίνεση, να γίνει αποδεκτή η επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, να κλείσει αυτό το θέμα και να πάμε στην επόμενη περίοδο ουσιαστικά με μια δικαιοσύνη που θα έχει μια ευρύτερη συναίνεση.
Θα ήθελα όμως να μου σχολιάσετε και το γεγονός ότι υπήρξαν και αντιδράσεις μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο από συγκεκριμένα μέλη του και κατά πόσο αυτό έδειξε ότι θα μπορούσε να υπάρχει και μια δεύτερη σκέψη στην απόφαση για τοποθέτηση στην παρούσα χρονική συγκυρία που προκάλεσε και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Κοιτάξτε το να υπάρχουν μια δυο περιπτώσεις Υπουργών , δεν ξέρω λεπτομέρειες, που κατέθεσαν τις οποιεσδήποτε αγωνίες τους, ενστάσεις τους κτλ, αυτά συμβαίνουν σε πολλά θέματα στα Υπουργικά Συμβούλια. Όταν γίνονται συζητήσεις κατατίθενται και διαφορετικές απόψεις. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία έληξε και έκλεισε το συγκεκριμένο θέμα.
Κύριε Υπουργέ όμως το θέμα και ο αντίλογος εδώ έχει να κάνει με το timing, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και τη μεγάλη διαφορά βγήκε και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πάμε σε πρόωρες εκλογές και επομένως ο αντίλογος είναι οτι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία ναι μεν δεν είναι υπηρεσιακή αλλά είναι οιονεί υπηρεσιακή κυβέρνηση οπότε με αυτό το σκεπτικό πως δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να πάρει τέτοιες αποφάσεις και κατα το εθιμικό δίκαιο δε συνηθίζεται να γίνεται κάτι τέτοιο σε αυτό το timing. Αυτός είναι ο αντίλογος.
Δεν ήρθε ξαφνικά η Κυβέρνηση να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Είχαν γίνει ολόκληρες συζητήσεις, είχαν περάσει ξανά από το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε έρθει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μιλάμε για μια διαδικασία η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο δύο μηνών. Άρα λοιπόν γιατί έπρεπε να σταματήσουμε να περιμένουμε, να φανταστούμε από τότε ότι θα υπάρξει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες; Δεν υπήρχε λόγος ούτε πολιτικός, ούτε δεοντολογικός, ούτε βεβαίως πάνω απ' όλα συνταγματικός για να σταματήσει αυτή η διαδικασία, πουθενά δεν προβλέπεται. Άρα λοιπόν γιατί όταν μάλιστα η αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης είχε μια πλειοψηφία πέραν της κυβερνητικής στα συγκεκριμένα πρόσωπα να μην προχωρήσουμε.
Κύριε Αποστόλου υπάρχει ένα θέμα το οποίο είναι ενδεικτικό της κατάστασης στο επίπεδο της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, υπάρχει και ένα πρακτικό θέμα γιατί είστε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο ο κ. Τσίπρας οδηγείται στις εθνικές εκλογές με διαφορετικό σκεπτικό απ ότι αντιμετώπισε τις ευρωεκλογές, αν είναι διαφορετικά τα συνθήματα κι αν είναι διαφορετικό πλέον και το διακύβευμα, γιατί ακούμε πολλά από διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω κατά πόσο εσείς έχετε τοποθετηθεί κι έχετε εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό.
Καταρχήν πρόκειται για δύο διαφορετικού χαρακτήρα αναμετρήσεις, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές είχαν ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν στις προσδοκίες μας. Από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι οι εθνικές εκλογές έχουν άλλο χαρακτήρα και με βάση αυτόν είμαστε υποχρεωμένοι κι εμείς να προσαρμόσουμε την προσπάθεια που θα κάνουμε. Άρα λοιπόν για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα, η Βουλή δεν έχει διαλυθεί και ούτε είπε ποτέ ο Πρωθυπουργός ότι θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διάλυση της Βουλής.
Είπε ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει θέμα εκλογών με το αποτέλεσμα το οποίο θα συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικά πάντα. Άρα λοιπόν προανήγγειλε ότι οπωσδήποτε θα πάμε σε εκλογές σύντομα διότι υπάρχει αυτή μια δυσαρμονία. Δεν μπήκαν ούτε ημερομηνίες ούτε διαδικασίες άλλες. Άρα λοιπόν ας δούμε το κομμάτι αυτό που συζητάμε, αυτό που αφορά την προαγωγή της ηγεσίας, αυτό λοιπόν είναι ένα ζήτημα που δεν είναι ούτε αντισυνταγματικό, ούτε νόμιμο θέμα και πολιτικά πήραμε την απόφαση αυτή και αναλαμβάνουμε την ευθύνη της πολιτικής μας προσέγγισης. Από κει και πέρα λοιπόν το τι θα γίνει όσο αφορά την προεκλογική μας εκστρατεία έχει να κάνει με άλλα θέματα και με το πρόγραμμα που καταθέτουμε και με τις θέσεις που έχουμε και πρέπει να ανοίξουμε μια βεντάλια εντελώς διαφορετικής όντως από αυτή τη βεντάλια που είχαμε στις ευρωεκλογές κι αυτή είναι η πρόθεσή μας.
Κύριε Αποστόλου μια και εμμένουμε σε αυτό το θέμα, σ' αυτό το σκεπτικό και το πλαίσιο, το θέμα της αυτοκριτικής, περνώντας οι μέρες, γιατί σίγουρα ήταν ένα σοκ αυτή η διαφορά, 9,5 % σχεδόν μονάδες, μπαίνουν αυτά που έχουν ακουστεί; Δηλαδή ακούσαμε χθες εδώ τον κ. Δραγασάκη στη δημόσια τηλεόραση ναι μεν ότι η αυτοπεποίθηση κάποιες φορές είναι πολύ κοντά στη αλαζονεία, κάτι το οποίο έχει τεθεί όλο αυτό το διάστημα, επίσης ο κ. Τζανακόπουλος βγήκε και είπε ότι ναι μεν βοηθήσαμε τη μεσαία τάξη αλλά κάναμε λάθη και με τις ασφαλιστικές εισφορές πολλές φορές σε πολλά τμήματα αλλά και με την υπερφορολόγηση. Όλα αυτά τα ξετυλίγετε σιγά σιγά ώστε να μπορέσετε να μειώσετε τη διαφορά;
Κοιτάξτε λίγο το ένα λίγο το άλλο είναι όλα αυτά τα οποία ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα. Να μη μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες και να κάνουμε μια αυτοκριτική εσωστρέφειας, αυτή την ώρα. Ασφαλώς και συζητήθηκαν στα αρμόδια όργανα, ασφαλώς και οπωσδήποτε η τακτική μας στις εκλογές θα τα λάβει υπόψη όπως σας είπα και προηγούμενα. Θα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ακολουθήθηκε την προηγούμενη περίοδο, αλλά να μην μπούμε τώρα τι είπε κάποια άποψη ή αν κάποιος έπρεπε να αποδοκιμαστεί ή όχι. Εγώ θεωρώ ότι βασικά λάθη όσον αφορά την προεκλογική δεν έγιναν. Τώρα όσον αφορά κάποιες περιπτώσεις ότι στο ψηφοδέλτιο δεν έπρεπε να μπει το τάδε πρόσωπο ή το τάδε στέλεχος ξέφυγε λίγο περισσότερο, είμαστε και σε ένα χώρο εμείς που πάντα εκφράζουμε τις απόψεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα και νομίζω δε στέκει αυτή την ώρα να μπούμε σε μια εσωστρέφεια η οποία θα μας βγάλει από το στόχο που έχουμε αυτή την ώρα.
Έγιναν οι σχετικές συζητήσεις στα αρμόδια όργανα, ξεκινάμε από τη Δευτέρα το πρωί. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει πρώτα η απόφαση για τη διάλυση της Βουλής για να μπούμε στην κανονική προεκλογική περίοδο. Έχουμε πάρα πολλά θέματα, αυτά που ήδη κατακτήσαμε ως χώρα μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο , μετά την οικονομική σταθερότητα που έρχεται στη χώρα, είδατε τι γίνεται στις διεθνείς αγορές , τα διεθνή χρηματιστήρια, τι αποδόσεις έχουν τα ομόλογα, βρισκόμαστε σε καταστάσεις που ούτε καν μπορούσαμε να τις φανταστούμε πριν λίγο καιρό, έχουμε μια θετική πορεία.
Αυτό όμως γιατί δεν το εισέπραξε ο κόσμος, γιατί ο κόσμος ψήφισε με εθνικού χαρακτήρια τελικά κριτήρια, όλα αυτά τα θετικά που λέτε γιατί ο κόσμος δεν τα εισέπραξε για να μπορεί να σας τα ανταποδώσει στα ποσοστά;
Σας είπα και προηγούμενα ειδικά στη διαχείριση υπήρξαν μερικά ζητήματα τα οποία δεν τα επικοινωνήσαμε σωστά. Δε θα πω εγώ ότι έκανε λάθος ο ελληνικός λαός, ο ελληνικός λαός πάντα όταν αποφασίζει στις εκλογές έχει το τεκμήριον του αλάθητου. Από κει και πέρα λοιπόν προχωράμε.
Εύχομαι να έχουμε μια εκλογική διαδικασία στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η κοινωνία.
*************************************************************************
Post Top Ad
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου