Σίμος Κεδίκογλου: Άδικος αποκλεισμός παραγωγών της Εύβοιας από το μέτρο «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Σίμος Κεδίκογλου: Άδικος αποκλεισμός παραγωγών της Εύβοιας από το μέτρο «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης»

Τον άδικο αποκλεισμό  παραγωγών του Ν. Ευβοίας από το μέτρο 411 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» επισημαίνει ο Σίμος Κεδίκογλου σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ζητώντας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβούν  για να επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων και να γίνει ο επιμερισμός του προϋπολογισμού ανά Νομό Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Έντονα προβληματισμένοι είναι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στο Ν. Ευβοίας όσον αφορά στις προτάσεις που υπέβαλαν για υπαγωγή στο μέτρο  411 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αποκλεισμού τους.
Οι παραγωγοί της Εύβοιας και άλλων μειονεκτούντων Νομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι  αδικούνται έναντι των μεγάλων εκμεταλλεύσεων των Νομών της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.
Συγκεκριμένα, με την  ολοκλήρωση της υποβολής των προτάσεων του μέτρου 411 συνολικά κατατέθηκαν 938 προτάσεις (Φυσικών και νομικών Προσώπων) με την εξής κατανομή ανά Νομό: Φθιώτιδας 508 (54,16%), Βοιωτίας 248 (26,44%), Ευβοίας, 153 (16,31%), Φωκίδας 27 (2,88%), Ευρυτανίας 2 (0,21%).
Η κατανομή των υποβληθέντων φακέλων υποψηφιότητας είναι αντιπροσωπευτική του πλήθους των αγροτών αλλά κυρίως της δυναμικής κάθε Νομού. Η κατανομή των πιστώσεων όπως αυτή αναγράφεται στην ΥΑ 13849/14-12-2017 για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 25.836.777 ευρώ, ενώ η απαιτούμενη για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων ανέρχεται σε 47.537.000 ευρώ σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 12/10/2018 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι, εάν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, ένας μικρός αριθμός προτάσεων θα εγκριθεί αφήνοντας ως επιλαχόντες πλήθος αγροτών που επιθυμούν αν επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.
Τα κριτήρια βαθμολόγησης των αιτήσεων όπως αυτά περιγράφονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΥΑ 13849/14-12-2017 είναι κοινά για όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προσδίδοντας μία φαινομενικά δίκαιη και ίση αντιμετώπιση του συνόλου των παραγωγών. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Εύβοιας αλλά και άλλων Νομών να αδικούνται κατάφωρα.
Η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος του μέτρου 411 ανέρχεται σε 100 μόρια που παράγονται από 8 διαφορετικά κριτήρια με τη βαρύτητα αυτών να διαφοροποιείται.
Στο κριτήριο 2 το υπό κριτήριο 2,2 που αναφέρεται στη συσχέτιση των επενδύσεων με την Τυπική Απόδοση (ΤΑ) της εκμετάλλευσης λαμβάνει τιμή 15 μορίων όταν στο σύνολο της επένδυσης δεν ξεπερνά το 4πλάσιο της ΤΑ της εκμετάλλευσης. Το κριτήριο αυτό προσδιορίζει το μέγιστο ύψος των επενδύσεων, στο οποίο δύναται να προβεί ο υποψήφιος, προκειμένου να λάβει τη βαθμολογία των 15 μορίων. Αυτό σημαίνει ότι μία εκμετάλλευση με ΤΑ 17000 για να λάβει τη βαθμολογία των 15 μορίων θα πρέπει να περιορίσει το ύψος των επενδύσεων μέχρι τις 68000 ευρώ.
Το κριτήριο αυτό ευνοεί ξεκάθαρα τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις  καθώς μπορούν να υποβάλλουν ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας της βαθμολογία των 15 μορίων με αποτέλεσμα οι μικρές εκμεταλλεύσεις που επιθυμούν να υποβάλλουν ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα (που θα υπερβαίνει το 4πλάσιο της ΤΑ τους), που θα συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και διατήρησης της βιωσιμότητάς τους χάνουν τη βαθμολογία των 15 μορίων και περιέρχονται αυτόματα σε δυσμενέστερη θέση.
Το κριτήριο 5 αναφέρεται στην αύξηση του δείκτη ΤΑ/ΜΑΕ στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 20% και λαμβάνει βαθμολογία 5 μόρια. Αυτό ευνοεί τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (σε καλλιεργούμενες εκτάσεις), καθώς τους δίνεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ακολουθούμενων στην υφιστάμενη καλλιεργειών για να επιτύχουν την αύξηση του 20%. Συνεπώς οι μικρές εκμεταλλεύσεις αδυνατούν να επιτύχουν το στόχο και χάνουν τα 5 μόρια.
Τα δύο αυτά κριτήρια λαμβάνουν συνολική βαθμολογία 20 μορίων δηλαδή το 20% της συνολικής βαθμολογίας που δύναται να λάβει ένας υποψήφιος και το οποίο αποτελεί ποσοστό που επηρεάζει καθοριστικά την υπαγωγή στο μέτρο.
Ο πρωτογενής τομέας του Νομού Ευβοίας χαρακτηρίζεται ως γνωστόν από την ύπαρξη μικρών εκμεταλλεύσεων τόσο σε έκταση όσο και σε ΤΑ στοιχείο που θέτει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Νομού σε μειονεκτική θέση έναντι των μεγάλων εκμεταλλεύσεων των Νομών της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.
Όπως αναφέρουν, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που υπεβλήθησαν από το Νομό Φθιώτιδας (508 δηλ άνω του 50%) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επίτευξης των κριτηρίων 2 και 5 θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των ασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα που προέρχονται από το Νομό Φθιώτιδας με παράλληλο αποκλεισμό των καλλιεργητών της Εύβοιας και άλλων Νομών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε  για να επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων και να γίνει ο επιμερισμός του προϋπολογισμού ανά Νομό;»


*************************************************************************










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages