Με πρωτοβουλία της Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Λιβανίου και τις υπογραφές συνολικά 13 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Τάσος Πρατσόλης, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με την αποκατάσταση του αρδευτικού συστήματος στο Ληλάντιο Πεδίο.
Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται στο γεγονός ότι από το 2009 και τις καταστροφικές πλημμύρες που κατέστρεψαν το αρχαίο αυτό αρδευτικό σύστημα, πολλές είναι οι εξαγγελίες αποκατάστασης, οι δεσμεύσεις ποσών για τα αναγκαία έργα, οι δημόσιες δηλώσεις για την «άμεση αποκατάσταση των ζημιών» χωρίς ακόμα να έχουν δημοσιευθεί, αν έχουν ολοκληρωθεί, οι σχετικές μελέτες.
Η Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 6304/13.03.2019 απευθύνεται στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητώντας ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αναγκαίων έργων αλλά και τυχόν πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν τα ερωτώμενα Υπουργεία για ην επίσπευση των διαδικασιών και την ανάδειξη του Ληλάντιου Πεδίου ως τόπου ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτισμικής και παραγωγικής αξίας αφού πέραν του αρχαίου αρδευτικού δικτύου ευδοκιμεί μεταξύ άλλων και η ποικιλία αρχαίας άμπελου.
«Το Ληλάντιο Πεδίο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό σημείο ενδιαφέροντος όπου θα μπορεί κανείς να δει εφόσον αποκατασταθούν οι ζημιές, ένα αρχαίο αρδευτικό σύστημα σε πλήρη λειτουργία. Πρόκειται για κάτι μοναδικό, που όσοι ζούμε στην περιοχή γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του και είμαστε σίγουροι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν τον τρόπο που ποτίζονταν τα χώματα και οι καλλιέργειες στην περιοχή μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», δήλωσε σχετικά η Βουλευτής Εύβοιας Ζωή Λιβανίου.
Αθήνα, 13Μαρτίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3. Εσωτερικών
4. Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση του αρδευτικού συστήματος του Ποταμού Λήλαντα
Το Ληλάντιο πεδίο ανήκει στους σημαντικούς ιστορικούς τόπους της Εύβοιας. Η περιοχή των 40.000 στρεμμάτων μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας αποτέλεσε από την αρχαιότητα στρατηγικό σημείο κυρίως λόγω των σημαντικών παραγωγικών του δυνατοτήτων. Στη γη αυτή ευδοκιμεί μέχρι και σήμερα η μοναδική ποικιλία αρχαίας αμπέλου ταυτόχρονα με ελαιόδεντρα και οπωροφόρα αποτελώντας πηγή πλούτου για την τοπική κοινωνία. Έχουν αναπτυχθεί ποιοτικά ελαιοτριβεία και οινοποιεία. Η εκβολή του ποταμού έχει καταγραφεί ως υγρότοπος προσθέτοντας ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία στην περιοχή, πέρα από την ιστορική και οικονομική της σημασία.
Στο Ληλάντιο πεδίο διασώθηκε και λειτουργούσε μέχρι το 2009 χάρη και σε διάφορα έργα αξιοποίησης ενός αρχαίου δικτύου από τεχνητές διώρυγες – αυλάκια, τις αμπολές όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, τα οποία συγκέντρωναν το νερό που κατέβαινε από τη Δίρφυ και το διοχέτευαν στις καλλιέργειες σε όλη την έκταση. Το εξαιρετικό αυτό από κάθε άποψη αρδευτικό σύστημα της αρχαιότητας υπέστη σημαντικές βλάβες στις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2009 όταν και καταστράφηκε η κεντρική αμπολή.
Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες εντόπισαν μετά τις πλημμύρες τα σημεία που χρειαζόταν επισκευές και κατά την κοστολόγησή τους φέρεται να προέκυψε ως οικονομικά υψηλότερο κόστος η επισκευή του φράγματος της Δουκαΐτισσας το οποίο είχε ολοκληρωθεί το 2008.
Κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί διάφορες πρωτοβουλίες από αρμόδιους φορείς για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, έχουν ανακοινωθεί δεσμεύσεις χρημάτων για αποκατάσταση, χρηματοδότηση μελετών. Δέκα χρόνια μετά, οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις, οι δεσμεύσεις αν και μεταβάλλονται κατά καιρούς παραμένουν δεσμεύσεις, οι αρμόδιοι φορείς εξακολουθούν να «ποιούν τη νήσσαν» σε ότι αφορά τις πράξεις .
Η πρακτική αυτή στην οποία είχε συνηθίσει η κοινωνία στα χρόνια της παλαιάς ολιγαρχίας έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης που έχει μειώσει κατά πολύ τον χρόνο αντίδρασης στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και ων αναγκαίων παρεμβάσεων αποκατάστασης. Δυστυχώς όμως για το Ληλάντιο Πεδίο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται χρονίζει και δεν αντιμετωπίζεται ούτε ως έκτακτη ανάγκη, ούτε βέβαια δέκα χρόνια μετά την καταστροφή εντάσσεται στα προγράμματα έκτακτης αποκατάστασης.
Κανένα ουσιαστικό έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει καταρτιστεί, καμία μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν τρείς διαφορετικοί κύκλοι τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Μάιο θα αναδειχτούν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές και η αδράνεια εξακολουθεί να «πληγώνει» το Ληλάντιο. Η χώρα μπήκε στα μνημόνια και βγήκε από αυτά, έχουν γίνει πέντε φορές εθνικές εκλογές και ακόμα δεν γνωρίζει κανείς εάν, πότε και με ποιο τρόπο θα αποκατασταθούν οι ζημιές του 2009 στον ιστορικό αυτό τόπο.
Οι παράνομες χωματοληψίες που είχαν πληγώσει το Ληλάντιο Πεδίο στο παρελθόν δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν τη μεγάλη του περιβαλλοντική, οικονομική αλλά και πολιτιστική αξία της περιοχής. Οι πλημμύρες του 2009 επέφεραν καίριο πλήγμα στην εύφορη πεδιάδα κυρίως λόγω της καταστροφής του «Καλοποδίου». Δέκα χρόνια απότιστο, το Ληλάντιο, καταδικασμένο «αρμοδίως» σε αργό θάνατο. Το δυσκολότερο εμπόδιο που καλείται η περιοχή και η τοπική κοινωνία να ξεπεράσουν από κοινού, είναι η ατέρμονη γραφειοκρατία, ο επιμερισμός των αρμοδιοτήτων, οι τρομερές και σε κάθε επίπεδο απαράδεκτες καθυστερήσεις ακόμα και όταν δεσμευόταν στα λόγια εκατομμύρια για την αποκατάσταση των καταστροφών.
Η διαχρονική αποτυχία αρμόδιων φορέων της αυτοδιοίκησης, η απουσία κεντρικής παρέμβασης για την αποκατάσταση, η αδράνεια των τοπικών αρχών να συντάξουν έστω ένα σχέδιο αποκατάστασης και να αιτηθούν την συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, έχει ως αποτέλεσμα ένας τόπος που έχει απεριόριστη αξία να τίθεται στο περιθώριο, να μένει αναξιοποίητος και να προκαλεί δάκρυα σε όλους όσους μεγαλώσαμε μέσα από την προσφορά αυτής της γης στους ανθρώπους που τη φρόντιζαν.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση του αρδευτικού συστήματος του Ληλαντίου;
2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα;
3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν προκειμένου να διατηρήσει και να αυξήσει το Ληλάντιο πεδίο την σημασία του ως τόπος ιστορικής, πολιτισμικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής αξίας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Λιβανίου Ζωή
Αθανασίου Αθανάσιος
ΔέδεςΙωάννης
Δημητριάδης Δημήτριος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουράκης Αναστάσιος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Πρατσόλης Αναστάσιος
Ρίζος Δημήτριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
*************************************************************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου