Ημέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σιδηροπενία - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ημέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σιδηροπενία

Irondeficiencyday.com: Διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την Σιδηροπενία και τα συμπτώματά της

επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Ημέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σιδηροπενία

Η σιδηροπενία ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στο σώμα για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Όταν οι διαθέσιμες αποθήκες σιδήρου του σώματος είναι χαμηλές (έλλειψη σιδήρου), η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, όπως τον μεταβολισμό, την ψυχική και σωματική υγεία, την παραγωγικότητα στην εργασία, ακόμη και τη σεξουαλική λειτουργία. Επιπρόσθετα, η σιδηροπενία, πολύ συχνά, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά ή ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα το σώμα να αδυνατεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη που απαιτείται για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το ένα τρίτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εμφανίζει σιδηροπενία, η οποία είναι πιο διαδεδομένη στις προεμμηνοπαυσιακές και έγκυες γυναίκες και στα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Παρά τις δυνητικά σοβαρές συνέπειές της και τη σχετική υψηλή συχνότητα εμφάνισής της, η σιδηροπενία παραμένει μια νόσος που υποδιαγιγνώσκεται. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας είναι συχνά το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διάγνωση. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, χλωμή όψη προσώπου, εύθραυστα νύχια και αδυναμία συγκέντρωσης. Ωστόσο, τα συμπτώματα της σιδηροπενίας μπορούν να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να συσχετιστούν με άλλα νοσήματα.
Η Ημέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σιδηροπενία (26 Νοεμβρίου 2018) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας, τη σιδηροπενία, και τονίζει τη σημαντική επίπτωση που μπορεί να έχει σε όσους πάσχουν από αυτή. Για αυτούς τους σκοπούς, έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα irondeficiencyday.com που βοηθάει τον επισκέπτη να καταλάβει γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σώμα, καθώς και ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα εάν τα επίπεδα σιδήρου είναι ανεπαρκή.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και Καθηγητής Παθολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο κ. Νικόλαος Τεντολούρης αναφέρει σχετικά με τη σιδηροπενία: Υπάρχει πραγματική ανάγκη να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες της σιδηροπενίας. Παρόλο που η σιδηροπενία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, αυτή συχνά υποδιαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Αυτή η ασθένεια αντανακλά ουσιαστικά τη διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Μεγαλύτερη εγρήγορση σχετικά με τη σιδηροπενία καθώς και βαθύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων της θα βοηθούσαν να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, η σιδηροπενία παγκοσμίως αφορά πάρα πολλές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Η διατήρηση των επιπέδων σιδήρου είναι ιδιαίτερα σημαντική στις έγκυες γυναίκες, επειδή μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την υγεία μιας γυναίκας αλλά και την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της σιδηροπενίας και να ενημερώσουν τον γιατρό τους, ώστε να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη για την αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων σιδήρου.

Τα συμπτώματα της σιδηροπενίας ποικίλουν από άτομο σε άτομο, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε μια συνολική υποβάθμιση της υγείας του ατόμου. Ακόμα και χωρίς την ύπαρξη αναιμίας, η σιδηροπενία μπορεί να επιδεινώσει μια υποκείμενη χρόνια ασθένεια και να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Ειδικά στα παιδιά, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνωστική και κινητική ανάπτυξή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.irondeficiencyday.com.

*************************************************************************



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages