Στο κανάλι της Βουλής ο Γιώργος Ακριώτης - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Στο κανάλι της Βουλής ο Γιώργος Ακριώτης

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου ο Βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Ακριώτης ήταν προσκεκλημένος στο Κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή “Πρωινή Ανάγνωση” με τη Δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.
Ο κ. Ακριώτης απάντησε σε ερωτήματα και σχολίασε την επικαιρότητα μαζί και με τον Δημοσιογράφο Πάνο Τζανετάτο. Στην εκπομπή ειπώθηκαν τα εξής:
    Εχθές πέρασαν μερικά ακόμα θετικά μέτρα στα πλαίσια του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού. Την γνώμη σας, κύριε Ακριώτη, γι’ αυτόν τον προϋπολογισμό…
“Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται ως λελογισμένης δημοσιονομικής ελευθερίας», διότι έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα που πριν δεν μπορούσες να κάνεις. Πέρα από το γεγονός ότι για τρίτη χρονιά δίνεται το κοινωνικό μέρισμα, σήμερα μπαίνει στον προϋπολογισμό, και η μη περικοπή των συντάξεων. Το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοθέτημα που θα καταργεί εντελώς και τυπικά την επιβεβλημένη από το ΔΝΤ περικοπή”.
    Μετά από 3,5 χρόνια αυτής της βουλής, αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για την κυβερνητική πλειοψηφία, υπό την έννοια ότι θα έχει μια σειρά από θετικά μέτρα που θα επηρεάσουν και την κοινωνία, κατά κάποιν τρόπο…
Την περιμέναμε αυτή την περίοδο για να ξεφύγουμε από τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου που εμείς υπογράψαμε μαζί με τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Εξ αρχής λέγαμε ότι θα υπάρχει μια δημοσιονομική ελευθερία ώστε να μπορούμε να κάνουμε πράγματα που αφορούν την κανονικότητα και τον κάθε πολίτη. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα.Κάποια μέτρα ήδη τα έχουμε ψηφίσει, όπως, πχ, τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, οι συλλογικές συμβάσεις, η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών… όλα τα θετικά μέτρα θα περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής και θα νομοθετηθούν.

    Από τον επόμενο χρόνο θα έχουμε και τις Πρέσπες, δεν θα είναι και πολύ εύκολα τα πράγματα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία….
Η κυβέρνησή μας δεν ήρθε να κρύψει κανένα πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Το ζήτημα των Πρεσπών είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική σκηνή της χώρας μας εδώ και 40 χρόνια. Το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας και της εκκλησιαστικής περιουσίας, ταλανίζει τη χώρα μας από το 1833…
    Ναι, αλλά τώρα φαίνεται ότι η Ιερά Σύνοδος δεν συμφωνεί με την προτεινόμενη λύση…
Με όποιον τρόπο και να ερχόταν θα υπήρχαν αντιδράσεις. Θέλω να θυμίσω ότι και ο κ. Ράλλης το 1975 και ο κ. Βαρβιτσιώτης το 1978 και ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Τρίτσης έκαναν προσπάθεια να λύσουν αυτά τα προβλήματα και δεν τα έλυσαν, τα έβαλαν κάτω από το χαλί. Τώρα είμαστε εμείς στην κυβέρνηση και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος όπως είναι κοινή βούληση και του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου κατόπιν των ανακοινώσεών τους και των κοινών δηλώσεών τους
    Στην περιοχή σας υπάρχουν αντιδράσεις για το θέμα της εκκλησίας;
Έχω βρεθεί με τον Μητροπολίτη και δεν εξέφρασε καμία δυσαρέσκεια σχετική με την προσυμφωνία. Άλλωστε είμαστε στην έναρξη ενός διαλόγου βάσει των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τον πρωθυπουργό στον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο. Κοιτάξτε, το θέμα πρέπει να λυθεί, η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο και επ’ αυτού θα γίνει διάλογος ώστε να διασφαλιστεί η μισθοδοσία των κληρικών. Θα πρέπει οι μητροπολίτες να αναρωτηθούν, ταυτόχρονα, γιατί υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κληρικών….Εάν διασφαλιστεί η μισθοδοσία, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις τους, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και αυτά θα εξασφαλιστούν με έναν τρόπο που δεν θα αμφισβητείται.
    Η αντιπολίτευση λέει ότι έχει γίνει αλισβερίσι μεταξύ κράτους και εκκλησίας και αφού φύγουν οι 10.000 κληρικοί θα προσλάβετε υπαλλήλους για υγεία και παιδεία που είναι βέβαια απαραίτητες…
Οι συμφωνίες που έγιναν μεταξύ εκκλησίας και κράτους ξεκίνησαν από το 1939. Το 1952 έγινε μια συμφωνία για να αποδοθεί ένα μέρος της περιουσίας της εκκλησίας στο κράτος και είχε σαν αντιστάθμισμα τη μισθοδοσία των ιερέων από το δημόσιο. Το 2003 όταν ήταν το θέμα των ταυτοτήτων και εκεί έγινε συναλλαγή, απ΄ότι άκουσα και δεν το έχω διασταυρώσει το ότι ενώ έγινε συμφωνία για την καταβολή του 65% των μισθών των ιερέων, τελικά κατεβλήθη το 35%. Πάντα στις συμφωνίες συναλλάσσεσαι και διαπραγματεύεσαι οπότε κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.
    Επιλέγετε αυτή τη στιγμή για προσλήψεις σαν προεκλογική παροχή στον δρόμο προς τις εκλογές...
Όταν οι προσλήψεις δεν γίνονται με τρόπο που να παρεμβαίνει κάποιος και γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, είναι αστειότητα να κατηγορείσαι ότι είναι προεκλογική παροχή. Το γεγονός ότι 10.000 κόσμος θα διοριστεί σε τομείς που υπάρχουν πάγιες κοινωνικές ανάγκες και μας δίνεται η δυνατότητα για υπέρβαση του κανόνα 1:1, που είναι το πρόβλημα; Κοιτάξτε, εμείς επαναφέραμε αυτόν τον κόσμο που έδιωξε ο Μητσοτάκης το 2013 και το 2014 και αυτοί ήταν εκπαιδευτικοί, της Δημοτικής Αστυνομίας κλπ. Δεν είμαστε της τάσης των απολύσεων αλά Μητσοτάκη…
    Για την Συνταγματική Αναθεώρηση….Πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε ένα σημείο επαφής και συνεννόησης , τα κόμματα;
Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία η συζήτηση επί των άρθρων της αναθεώρησης του συντάγματος. Σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις βρέθηκε συναίνεση στο ελάχιστο και τώρα θα βρεθεί. Θα υπάρξει κάποια κοινοβουλευτική ομάδα που θα αρνηθεί το άρθρο 86; Θα βάλουμε και το θέμα της βουλευτικής θητείας και της ασυλίας και άλλα σημαντικά … Δεν θα υπάρξει συναίνεση στα 59 άρθρα που κατέθεσε η ΝΔ, η πρωτοβουλία είναι της κυβέρνησης και θα καταλήξουμε σε κάποια άρθρα που θα αναθεωρηθούν. Βέβαια η ΝΔ στην αρχή είχε μια διάθεση να μην συνεργαστεί ώστε να μην είναι αναθεωρητική η επόμενη βουλή, αλλά τελικά επανήλθε στη λογική.
    Το άρθρο 16 , είστε σε θέση να το συζητήσετε; Θα δεσμεύεται η επόμενη βουλή στην αναθεώρηση των άρθρων που προτείνονται από αυτή την κυβέρνηση;
Οι συνταγματολόγοι έχουν αναφέρει ότι δεσμεύεται η επόμενη βουλή. Δεν είναι λογικό να ψηφίζεται ένα άρθρο από 180 βουλευτές και μετά στην επόμενη κυβέρνηση να αλλάζει από 151 βουλευτές, δεν είναι σωστό αυτό. Όποια κυβέρνηση και να είναι η επόμενη, το περιεχόμενο της διευρυμένης ψηφοφορίας, πρέπει να γίνει σεβαστό και να υιοθετείται. Ας μας πουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τι χρονικά περιθώρια έκαναν τις αναθεωρήσεις, εμάς ο διάλογος έχει ξεκινήσει από το 2016…
Για το άρθρο 16
Δεν είναι κακό να αλλάζεις θέση. Το 2008 το ΠΑΣΟΚ είχε άλλη θέση, αν είχε τη θέση που έχει σήμερα θα το πέρναγε μαζί με την ΝΔ στην αναθεώρηση τότε. Όπως δεν πέρασαν και το άρθρο περί μη ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86, παρόλο που είχαν 270 βουλευτές. Ποιός έχει την ευθύνη γι αυτό;
Όταν φεύγει ένας σπουδαστής από την Ελλάδα και πηγαίνει έξω, δεν επιλέγει πανεπιστήμιο, επιλέγει τη σχολή που θέλει. Ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα ανοίξει όλες τις σχολές στην Ελλάδα; Όχι, θα ανοίξει τις σχολές που δεν έχουν λειτουργικό κόστος, δεν θα στήσουν ιατρική…
Σήμερα έχεις τη δυνατότητα χωρίς να αλλάξει το άρθρο 16 να συσταθεί πανεπιστήμιο από επιμελητήρια, από δήμους, από εκκλησία…
    Εμπιστεύεστε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν μια καλή λειτουργία;
Τα παιδιά που θα μπαίνουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποια παιδιά θα είναι; Μήπως φτιάχνονται για κάποιους οι οποίοι θα είναι ελίτ και ήδη τώρα φεύγουν στο εξωτερικό; Η ελευθερία και η ισονομία πάνε μαζί. Μου δίνεις τη δυνατότητα να πάω στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα….
*************************************************************************



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages