Διαστάσεις επιδημίας και φέτος οι πνιγμοί στις παραλίες - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Διαστάσεις επιδημίας και φέτος οι πνιγμοί στις παραλίες

Διαστάσεις επιδημίας και φέτος οι πνιγμοί στις παραλίες της χώρας μας,
του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D, medlabnews.gr
Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν πλέον τα κρούσματα θανάτων - πνιγμών σε παραλίες της χώρας.
Κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία, αναφέρουν στελέχη του λιμενικού, ενώ επισημαίνουν ότι ο θάνατος ενός λουόμενου μέσα στο νερό μπορεί πολλές φορές να μη προέρχεται από την κατάποση νερού, αλλά από παθολογικά αίτια.

Οι καθάριες θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου καθώς τις βλέπει κανείς μπορεί να νιώθει ότι τον «καλούν» να τις πιει στο ποτήρι όμως προτού βουτήξει στα καταγάλανα νερά θα πρέπει να σκεφτεί σε τι κατάσταση είναι και να μην υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του.

H έλλειψη προσοχής, εκπαίδευσης και πρόληψης σχετικά με τους κανόνες της κολυμβητικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούνται στο νερό, αλλά και η μη γνώση κολύμβησης, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για τους πνιγμούς στη χώρα μας.

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Ναυτιλίας, το 2014, 339 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμό ή παθολογικά αίτια, σε 331 για το έτος 2015, σε 356 για το έτος 2016, 283 νεκροί από πνιγμό στη θάλασσα το 2017 και 125 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα:
* 10 παιδιά και έφηβοι κάθε χρόνο
* η αναλογία αντρών/γυναικών, είναι 3 προς 1.
* οι περισσότεροι λουόμενοι , πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από την στεριά.
* οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.
* η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες από 20 έως 24 ετών.
* ωστόσο οι ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τον πνιγμό είναι τα παιδιά (0-5 ετών) και οι ηλικιωμένοι.

Ακόμη και στην καλύτερη φυσική κατάσταση να είναι κανείς θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ασφάλειας.
Ας δούμε αναλυτικά τις συμβουλές των υπευθύνων του προγράμματος «Ασφαλής Ελλάδα»:
* Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
* Κολυμπήστε 3 ώρες μετά το φαγητό.
* Μην μπαίνετε στο νερό εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ/ ναρκωτικά.
* Να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα για να συνηθίζει ο οργανισμός την θερμοκρασία του νερού, αν αυτό είναι κρύο καλό θα είναι να περιορίσετε την παραμονή σας καθώς η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.
* Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε στα ρηχά και παράλληλα με την ακτή.
* Τα παιδιά θα πρέπει να τα επιτηρεί πάντα ένας ενήλικος, ο οποίος θα είναι μαζί τους μέσα στο νερό.
* Να διαβάζετε και μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές αρχές.
* Προτού επισκεφτείτε μια παραλία για πρώτη φορά καλό θα είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.
* Αν σας παρασύρει κάποιο ρεύμα στα βαθιά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή προκειμένου να φύγετε από το ρεύμα και στη συνέχεια κάθετα για να βγείτε στην ακτή.
* Μην κάνετε παιχνίδια στο νερό που βάζουν σε κίνδυνο την δική σας ασφάλεια ή των γύρω σας.

Οι κακές καιρικές συνθήκες φέτος τον Ιούνιο με τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες, απέτρεψαν πολύ κόσμο να μεταφερθεί στις παραλίες γι αυτό και ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό παρουσιάζει μία μικρή κάμψη σε σχέση με άλλες περιόδους, τονίζουν στελέχη του λιμενικού, προσθέτοντας ωστόσο ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τέλος Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages