Ο ανύπαρκτος δρόμος από την ανοχή της αναπηρίας στην ισότητα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο ανύπαρκτος δρόμος από την ανοχή της αναπηρίας στην ισότητα

Από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας της Δευτέρας 29-1-2018.
1.       Επίκαιρη ερώτηση μας, “Ο ανύπαρκτος δρόμος από την ανοχή της αναπηρίας στην ισότητα”, τίτλος από το blog http://psykapa.gr/apo-tin-anoxi-tis-anapirias-stin-isotita/. Η κατάσταση του Διοικητηρίου Χαλκίδας (έδρα της Περιφέρειας στην Εύβοια και της Αντιπεριφέρειας) με τα μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στους χώρους του κτηρίου, δεν μας τιμά ως ΠΣ, ανεξάρτητα εάν κατασκευάσθηκε σε παλιότερους καιρούς και οι  άμεσες ευθύνες βαρύνουν άλλους. Εμάς μας βαρύνουν οι ευθύνες διατήρησης της ίδιας κατάστασης εδώ και τρία χρόνια που έχουμε την ευθύνη ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρότασή μας είναι άμεσα να αποφασίσουμε για την σχεδίαση και την υλοποίηση αποτελεσματικών λύσεων πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους και να εγκρίνουμε τις σχετικές πιστώσεις ακόμη και από ίδια διαθέσιμα.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι οι υπηρεσίες μας θα καταγράψουν τα προβλήματα προσβασιμότητας στις δομές της Περιφέρειας και θα αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα. Αναμένουμε και θα παρακολουθούμε το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του.
2.       Επίκαιρη ερώτηση μας, για το Master Plan του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας. Η νέα Διοίκηση του ΟΛΝΕ ΑΕ (Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας ΑΕ), προχώρησε μέσω ανάθεσης στην εταιρία ΤΡΙΤΩΝ ΑΕ, την κατάρτιση του Master Plan του Οργανισμού για το λιμάνι της Χαλκίδας, όπως το αποκαλεί και μάλιστα στην Β΄ φάση, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε. Επειδή ο Οργανισμός αυτός έχει την ευθύνη διαχείρισης όλων των λιμανιών  της Εύβοιας, αλλά και σημαντικό τμήμα της χερσαίας ζώνης, δηλαδή κρίσιμα αναπτυξιακή κλειδιά για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που συνδέονται άμεσα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και την περιφερειακή ανάπτυξη, ερωτάται ο Περιφερειάρχης:
a)      Προσκλήθηκε η Περιφέρεια στην όλη διαδικασία κατάρτισης του Master Plan του ΟΛΝΕ ΑΕ για το λιμάνι της Χαλκίδας;
b)      Συμμετείχε με κάποια μορφή στην όλη διαδικασία κατάρτισης του ;
c)       Υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία με την νέα Διοίκηση του ΟΛΝΕ ;
d)      Συμφωνείτε να εκδώσουμε ένα ψήφισμα – απόφαση με κάποιες βασικές θέσεις του ΠΣ σε θέματα διαχείρισης των λιμανιών της Περιφέρειας, με βασικούς άξονες τα εξής ζητήματα :
·         Τα Λιμάνια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.
·         Ο διορισμός των διοικήσεων των Οργανισμών που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των λιμανιών της Περιφέρειας, από την εκάστοτε κεντρική Κυβέρνηση με στελέχη της εκάστοτε Κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι μια διαδικασία που ανήκει στο παρελθόν και δεν συνάδει με τη σύγχρονη εποχή της αξιοκρατικής επιλογής στελεχών και διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών και ιδιαίτερα τέτοιων σημαντικών αναπτυξιακών οργανισμών.
·         Είναι πλέον ώριμο το αίτημα να περάσουν οι Οργανισμοί αυτοί στην ευθύνη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να ενταχθούν και τα λιμάνια στην ενιαία περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία και τον ενιαίο Περιφερειακό Σχεδιασμό την ευθύνη του οποίου πρέπει να έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
·         Η διαχείριση των παράκτιων ζωνών και η εκμετάλλευση των θα πρέπει να περάσουν άμεσα στην ευθύνη των Δήμων όπου ανήκει το κάθε λιμάνι.
Ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του κατέκρινε την πρακτική του ΟΛΝΕ να μην καλέσει την Περιφέρεια στην διαβούλευση. Αποδέχθηκε την πρότασή μας για ενοποίηση όλων των οργανισμών διαχείρισης λιμένων, κάτω από έναν ενιαίο περιφερειακό φορέα. Το θέμα θα επανέλθει στο ΠΣ για συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση και αποφάσεις, αναμένοντας και τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου, στην επιστολή του Περιφερειάρχη για το θέμα από 27-6-2017.
3. Επίκαιρη ερώτηση για την άσχημη κατάσταση ορισμένων Σχολικών Μονάδων  και η ανάγκη κυρίως ενεργειακής αναβάθμισή τους, αλλά και κάλυψης λειτουργικών τους αναγκών. Ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι έχουμε όλοι μας μια μικρή ή μεγαλύτερη εμπειρία από την κατάσταση των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας. Σπασμένα παράθυρα, έλλειψη μόνωσης, ακατάλληλες πολλές φορές αίθουσες όπου σοβάδες πέφτουν στα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών, προβλήματα θέρμανσης και άλλα. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο η άμεση ευθύνη των σχολικών μονάδων ανήκει στους Δήμους. Όμως και η Περιφέρεια εκτιμούμε ότι μπορεί να συμβάλλει με διάφορους τρόπους και κυρίως οικονομικά όταν υπάρχουν ώριμες μελέτες από την πλευρά των Δήμων. Στην ερώτηση αναφερθήκαμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις των Σχολείων, όπου γονείς και Διευθύνσεις των Σχολείων έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων τους στον Δήμο Χαλκιδέων.
a.       2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
b.      1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας
c.       11ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Πως σκέφτεται ο Περιφερειάρχης να συμβάλλουμε ως Περιφέρεια στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της βελτίωσης των υποδομών των σχολικών μονάδων ;
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε, ότι θα συνδράμει με όσες δυνάμεις διαθέτει και οικονομικά στις πρωτοβουλίες των Δήμων.

Χαλκίδα 29-1-2018
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages