Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, χθες, 16 Νοεμβρίου 2017, παραχώρησε συνέντευξη στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ-1 και στη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Νίκος Τόσκας, καλησπέρα σας κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα σας κυρία Αναγνωστοπούλου.
Δημοσιογράφος: Είδαμε τις εικόνες, τις παρακολουθήσατε και εσείς, αναμένεται μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Τι μέτρα έχετε λάβει ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και να βρεθούν αυτοί οι αγνοούμενοι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Αναγνωστοπούλου, από τη πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, κινήθηκε και συντονισμένα και γρήγορα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντέδρασε με το σωστό τρόπο, έγινε σωστή αναγνώριση των προβλημάτων της περιοχής και το πρώτο που μας ενδιαφέρει σε αυτή τη περίπτωση ήταν να σωθούν οι άνθρωποι, να μειωθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες, να ανοίξουν οι δρόμοι σε δεύτερο επίπεδο, οι δρόμοι κύρια, προς το νοσοκομείο το Θριάσιο, προς τα κεντρικά σημεία των πόλεων και στη συνέχεια άρχισε η προσπάθεια απεγκλωβισμού ατόμων, άρχισε η προσπάθεια αναζήτησης ατόμων και τελευταίο, βέβαια, το θέμα των υλικών στοιχείων, των περιουσιών.
Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε, θα επανέλθουμε στις πρώτες δραματικές ώρες που οδήγησαν που ακολούθησαν τις πρώτες ώρες της καταστροφής, θα ήθελα να μας πείτε για απόψε το βράδυ, σε περίπτωση που, είδαμε τα νερά κατεβαίνουν στους δρόμους, πλημμυρίζουν και πάλι τα σπίτια και τα υπόγεια. Τι κάνετε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς όπως βλέπετε η κακοκαιρία συνεχίζεται και, μέχρι το Σάββατο οπότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, θα συνεχιστεί. Εμείς έχουμε διασπείρει 150 πυροσβέστες με 56 συνεργεία οι οποίοι ενεργούν σε συνεχή βάση. Δείξατε εσείς πριν από λίγο τους πυροσβέστες οι οποίοι αναζητούν αγνοούμενο. Η προσπάθεια μας είναι και οι οδηγίες μας, να μην κυκλοφορούν οι κάτοικοι άσκοπα στη περιοχή, να μη γίνονται κινήσεις οχημάτων σε ορεινές περιοχές – απομονωμένες περιοχές, να καλούν τη Πυροσβεστική όποτε χρειάζεται βοήθεια, γι αυτό θα δουλέψει σε 24ωρη βάση το συντονιστικό κέντρο που έχουμε δημιουργήσει στην Αντιπεριφέρεια στην Ελευσίνα και από όπου μπορεί να σταλεί βοήθεια σε όποια περίπτωση χρειάζεται. Θα πρέπει και οι κάτοικοι να είναι προσεκτικοί, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι έτοιμη σε όποια περίπτωση χρειαστεί.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, καταβάλλονται από όλους, από τους Πυροσβέστες, από το Ε.Κ.Α.Β., από την Αστυνομία βεβαίως, ωστόσο, κύριε Υπουργέ, θρηνήσαμε 16 θύματα, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι, 23 άνθρωποι είναι τραυματισμένοι εκ των οποίων μία γυναίκα είναι βαριά στο νοσοκομείο, νοσηλεύεται και θα ήθελα να μου πείτε ποιός ευθύνεται γι’ αυτή τη κατάσταση; Βλέπουμε ότι είναι ασύμμετρη η ανθρώπινη τραγωδία, ακόμα και γι αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Αναγνωστοπούλου δύο χαρακτηριστικά για αυτή τη καταστροφή, γι αυτήν την τραγωδία : πρώτο, η μεγάλη κλιματική αλλαγή και το μεγάλο ύψος βροχής που έπεσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά για να φέρουν μια τέτοια καταστροφή, είναι οι αμέλειες και οι ζημιές που έχουν γίνει στο φυσικό περιβάλλον. Θα έλεγα μεταπολεμικά, για πάρα πολλά χρόνια, το τελευταίο που πρόσεχαν κάποιοι ήταν το περιβάλλον, ήταν η αλλοίωση του περιβάλλοντος, η οποία δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των ρεμάτων, με την οικοπεδοποίηση, την άναρχη οικοπεδοποίηση και γι αυτό εισπράττουμε τις επιπτώσεις αυτής της εγκατάλειψης του περιβάλλοντος. Ισχύει βέβαια και ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν διαφοροποιηθεί και ήταν πολύ έντονη η κακοκαιρία.
Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί. Ωστόσο αυτό είναι ένα ζήτημα, ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε μόνιμα στην Αττική. Μάλιστα ιδίως σε περιοχές, σε ρέματα που έχουν μπαζωθεί και βλέπουμε ότι ξαναζούμε ξανά το σκηνικό, το ίδιο σκηνικό, κάθε φορά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς έχουν μπαζωθεί, έχουν κλείσει τα περισσότερα ρέματα στην Αττική και η φωτιά μπορεί να αντιμετωπιστεί, το νερό δεν μπορεί να σταματήσει αν δεν βρει διέξοδο. Και εδώ θα πρέπει πράγματι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχέδιο, ένα master plan, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους. Αλλά αυτό θέλει χρόνο. Δεν είναι η άμεση προτεραιότητα γι’ αυτές τις μέρες. Η άμεση προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι.
Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες μέρες, ωστόσο ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας μέσα σε αυτήν την τραγωδία, κάποιος φορέας που να ευθύνεται γι ‘αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας είπα και πριν ότι διαχρονικά η εγκατάλειψη, η ανοχή στην καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν σχεδόν συμμετοχή στο 1/3 της καταστροφής. Οι υπόλοιποι άλλοι παράγοντες έχουν σχέση με τη μεγάλη ένταση των κλιματικών φαινομένων που και πάλι βέβαια ο άνθρωπος παίζει το ρόλο του. Γιατί κύρια οι βιομηχανικές χώρες οι οποίες μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον, αλλά δυστυχώς, “βοηθούν” όλες οι χώρες στο να μην προσέχουμε το περιβάλλον, έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα. Θα πρέπει να αντιστρέψουμε τις προτεραιότητες.
Δημοσιογράφος: Θέλω μόνο αυτό να μου πείτε. Αν είναι οι Κυβερνήσεις ή αν είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εσείς εδώ εκπροσωπείτε κατά κάποιο τρόπο την Κυβέρνηση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για την αντιμετώπιση της καταστροφής, αν θέλετε και για την αντιμετώπιση και άλλων καταστροφών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια - σεισμοί στη Μυτιλήνη, στην Κω, οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού- αντιμετώπισε αυτές τις φυσικές καταστροφές και με ταχύτητα και με σύστημα και με καλή οργάνωση. Δεν αρκούν όμως αυτά να γίνονται ως κατασταλτικά μέτρα. Χρειάζεται και διαχρονική αντιμετώπιση, η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε τόσα χρόνια. Κι εκεί έχουν ευθύνη και Κυβερνήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί όπως σας είπα πριν δεν έδωσαν προτεραιότητα στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και τώρα αυτό εκδικείται.
Δημοσιογράφος: Είναι σαφές αυτό που λέτε, απλά είναι και εύλογα τα ερωτήματα, όπως αντιλαμβάνεστε γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θρηνήσαμε τόσα θύματα σε μία φυσική καταστροφή. Ας δούμε τώρα λοιπόν τι θα κάνει η κυβέρνηση για τους ανθρώπους που έμειναν στο δρόμο, που έχασαν τα σπίτια τους τις περιουσίες τους, αν έχει αρχίσει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει αρχίσει η καταγραφή και από αύριο το πρωί ενισχύεται, έχει αρχίσει η καταγραφή από μηχανικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από αύριο ενισχύεται αυτή η προσπάθεια και με πολύ μεγάλο αριθμό μηχανικών γιατί έχει μεγάλη σημασία να καταγραφούν οι ζημιές. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τις ζημιές.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στην περιφέρεια και στην οποία συμμετείχαν και οι εκτελεστικοί, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί , αλλά και οι εκπρόσωποι, ο ένας Δήμαρχος και εκπρόσωπος του άλλου Δήμου, δόθηκαν κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό κύρια για να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες, γιατί δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα αν δεν καταγραφούν τα προβλήματα. Επομένως, πέρα από το ζήτημα της διάσωσης ανθρώπων, είναι τα ζητήματα των περιουσιών, των κατοικιών, των αυτοκινήτων. Εδώ έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά ας το αναφέρω στις υλικές ζημιές γιατί τα αυτοκίνητα αυτά ανήκουν σε εργαζόμενους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονταν στις πάρα πολλές βιομηχανίες και τους αποθηκευτικούς χώρους κατά μήκος της κύριας οδού που πάει από τη Μάνδρα στα Βίλια και πολύς κόσμος έχασε τα αυτοκίνητα του.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα όλα έχουν αξία. Βεβαίως η ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από όλα αυτά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά στις περιουσίες και στα υλικά θέματα ας αναφέρουμε και αυτό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ήσασταν και στην έκτακτη σύσκεψη χθες όπως αναφέρατε υπό τον πρωθυπουργό και σήμερα τον συνοδεύσατε. Είναι σαφές στο κλιμάκιο, σε όλους εσάς που ήσασταν στη σύσκεψη τί ακριβώς έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή και θρηνήσαμε αυτά τα θύματα ώστε να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και να μην θρηνήσουμε άλλα σε μία επόμενη πλημμύρα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από ό,τι φαίνεται, η καταστροφή προήλθε από τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε στην περιοχή του όρους Πατέρα και στη λοφώδη περιοχή που είναι μεταξύ Βιλίων και Μάνδρας. Έτσι ο δρόμος που συνδέει η Μάνδρα με τα Βίλια έγινε ουσιαστικά μια χοάνη. Παλιά ήταν χοάνη. Ήταν χαράδρα και μετά έγινε δρόμος. Λοιπόν το νερό πέρασε μέσα από την παλιά χαράδρα και το δρόμο και με μεγάλη ταχύτητα, με πολύ μεγάλη ορμή έπεσε πάνω στην περιοχή. Αυτή που σας είπα είναι βιομηχανική, συν κατοικίες της Μάνδρας και της περιοχής της Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων.
Δημοσιογράφος: Έστω και εκ των υστέρων, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα για να μην είχαμε αυτές τις απώλειες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εννοείτε αφότου ξέσπασε αυτή η καταιγίδα...
Δημοσιογράφος: Τώρα εκ των υστέρων, μπορείτε να μας πείτε αν θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για να έχει αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα μπορούσαν διαχρονικά να έχουν ληφθεί μέτρα, θα μπορούσαν να μην έχουν φραχτεί οι χαράδρες, αλλά ακόμη και τα χαντάκια. Θα μπορούσε να έχει ληφθεί μέριμνα για το δάσος της περιοχής. Γιατί ξέρετε, όπου ένα δάσος καίγεται ή όπου ένα δάσος δεν υπάρχει, εκεί το νερό βρίσκει πλέον πολλές διεξόδους. Εμείς όμως σε αυτή τη φάση κοιτάζουμε το να σωθούν οι άνθρωποι και να σωθεί και ό,τι είναι δυνατόν από τις περιουσίες των ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Θα τα δούμε και στη συνέχεια. Έχουμε καλεσμένους στο στούντιο τον καθηγητή γεωλογίας τον κ. Παπανικολάου. Θα ήθελα κλείνοντας αυτό το κομμάτι να κάνουμε και μια ειδική μνεία στους ανθρώπους που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και είναι βεβαίως οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι άνθρωποι των Ε.Κ.Α.Β. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν μάχη;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Αναγνωστοπούλου, οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται με τέτοια αυτοθυσία που χθες το πρωί τους βρήκα στην πιο επικίνδυνη περιοχή, σε αυτή τη χοάνη, στο δρόμο που σας είπα πριν, να υπερβάλουν τον εαυτό τους και να μην ενδιαφέρονται για τον κίνδυνο που ερχόταν -και ερχόταν ο χείμαρρος των νερών και αναγκάστηκα εγώ να τους πω να φύγουν από το συγκεκριμένο σημείο γιατί κινδύνευαν οι ίδιοι. Λοιπόν, κινδυνεύουν κάθε στιγμή, παραβλέπουν τον κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις και τους βλέπετε τώρα το
βράδυ, αγωνίζονται για να σώσουν ανθρώπους, να βρουν ίσως ανθρώπους που έχουν χαθεί και να βοηθήσουν στις περιουσίες.
Ό,τι βοήθεια χρειάζονται οι άνθρωποι και οι δήμοι, τους το είπαμε και τους το λέμε συνέχεια, να απευθύνονται στο Συντονιστικό Όργανο που έχει δημιουργηθεί, όποια ώρα του εικοσιτετραώρου, προκειμένου να πάρουν τη βοήθεια που μπορούν από την Πυροσβεστική ή από την Αστυνομία και θέλω να αναφερθώ και στους άλλους, οι οποίοι επιχειρούν στην περιοχή, στα άλλα σώματα. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν διατεθεί για τα ζητήματα του Πολυτεχνείου, της επετείου του Πολυτεχνείου, έχουν αποδεσμευτεί, έχουν ενισχύσει την επιτήρηση της περιοχής, ώστε να μην κλέψουν κάποιοι επιτήδειοι πράγματα από τις περιουσίες των ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Τώρα Υπουργέ, αύριο είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τι μέτρα έχετε λάβει ώστε να προφυλάξετε την πορεία και να ζήσουμε μία ήρεμη νύχτα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι αυτή την επέτειο, που είναι επέτειος αγώνα για τη δημοκρατία και στη διάρκεια αυτής της επετείου, κανένας δεν έχει το δικαίωμα ούτε να το παίζει πορτιέρης των χώρων του αγώνα ούτε να μονοπωλεί αυτούς τους αγώνες. Είναι αγώνες που εκφράζουν το σύνολο των δημοκρατικών ανθρώπων που αγωνίστηκαν αυτή τη περίοδο, αλλά και που αγωνίζονται κάθε περίοδο, σε κάθε τόπο και σήμερα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει την τιμή που θέλουν να δώσουν κάποιοι άνθρωποι σε αυτούς που αγωνίστηκαν, που έχυσαν το αίμα τους και που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις αντιλήψεις μονοπωλίου των αγώνων και να αφήσουν τον πολύ κόσμο, γιατί μόνο με τους μαζικούς αγώνες γιορτάζεται και τιμάται η δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω κ. Υπουργέ που ήσασταν εδώ κοντά μας στο στούντιο και εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ.
Το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Νίκος Τόσκας, καλησπέρα σας κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα σας κυρία Αναγνωστοπούλου.
Δημοσιογράφος: Είδαμε τις εικόνες, τις παρακολουθήσατε και εσείς, αναμένεται μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Τι μέτρα έχετε λάβει ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και να βρεθούν αυτοί οι αγνοούμενοι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Αναγνωστοπούλου, από τη πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, κινήθηκε και συντονισμένα και γρήγορα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντέδρασε με το σωστό τρόπο, έγινε σωστή αναγνώριση των προβλημάτων της περιοχής και το πρώτο που μας ενδιαφέρει σε αυτή τη περίπτωση ήταν να σωθούν οι άνθρωποι, να μειωθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες, να ανοίξουν οι δρόμοι σε δεύτερο επίπεδο, οι δρόμοι κύρια, προς το νοσοκομείο το Θριάσιο, προς τα κεντρικά σημεία των πόλεων και στη συνέχεια άρχισε η προσπάθεια απεγκλωβισμού ατόμων, άρχισε η προσπάθεια αναζήτησης ατόμων και τελευταίο, βέβαια, το θέμα των υλικών στοιχείων, των περιουσιών.
Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε, θα επανέλθουμε στις πρώτες δραματικές ώρες που οδήγησαν που ακολούθησαν τις πρώτες ώρες της καταστροφής, θα ήθελα να μας πείτε για απόψε το βράδυ, σε περίπτωση που, είδαμε τα νερά κατεβαίνουν στους δρόμους, πλημμυρίζουν και πάλι τα σπίτια και τα υπόγεια. Τι κάνετε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς όπως βλέπετε η κακοκαιρία συνεχίζεται και, μέχρι το Σάββατο οπότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, θα συνεχιστεί. Εμείς έχουμε διασπείρει 150 πυροσβέστες με 56 συνεργεία οι οποίοι ενεργούν σε συνεχή βάση. Δείξατε εσείς πριν από λίγο τους πυροσβέστες οι οποίοι αναζητούν αγνοούμενο. Η προσπάθεια μας είναι και οι οδηγίες μας, να μην κυκλοφορούν οι κάτοικοι άσκοπα στη περιοχή, να μη γίνονται κινήσεις οχημάτων σε ορεινές περιοχές – απομονωμένες περιοχές, να καλούν τη Πυροσβεστική όποτε χρειάζεται βοήθεια, γι αυτό θα δουλέψει σε 24ωρη βάση το συντονιστικό κέντρο που έχουμε δημιουργήσει στην Αντιπεριφέρεια στην Ελευσίνα και από όπου μπορεί να σταλεί βοήθεια σε όποια περίπτωση χρειάζεται. Θα πρέπει και οι κάτοικοι να είναι προσεκτικοί, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι έτοιμη σε όποια περίπτωση χρειαστεί.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, καταβάλλονται από όλους, από τους Πυροσβέστες, από το Ε.Κ.Α.Β., από την Αστυνομία βεβαίως, ωστόσο, κύριε Υπουργέ, θρηνήσαμε 16 θύματα, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι, 23 άνθρωποι είναι τραυματισμένοι εκ των οποίων μία γυναίκα είναι βαριά στο νοσοκομείο, νοσηλεύεται και θα ήθελα να μου πείτε ποιός ευθύνεται γι’ αυτή τη κατάσταση; Βλέπουμε ότι είναι ασύμμετρη η ανθρώπινη τραγωδία, ακόμα και γι αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Αναγνωστοπούλου δύο χαρακτηριστικά για αυτή τη καταστροφή, γι αυτήν την τραγωδία : πρώτο, η μεγάλη κλιματική αλλαγή και το μεγάλο ύψος βροχής που έπεσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά για να φέρουν μια τέτοια καταστροφή, είναι οι αμέλειες και οι ζημιές που έχουν γίνει στο φυσικό περιβάλλον. Θα έλεγα μεταπολεμικά, για πάρα πολλά χρόνια, το τελευταίο που πρόσεχαν κάποιοι ήταν το περιβάλλον, ήταν η αλλοίωση του περιβάλλοντος, η οποία δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των ρεμάτων, με την οικοπεδοποίηση, την άναρχη οικοπεδοποίηση και γι αυτό εισπράττουμε τις επιπτώσεις αυτής της εγκατάλειψης του περιβάλλοντος. Ισχύει βέβαια και ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν διαφοροποιηθεί και ήταν πολύ έντονη η κακοκαιρία.
Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί. Ωστόσο αυτό είναι ένα ζήτημα, ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε μόνιμα στην Αττική. Μάλιστα ιδίως σε περιοχές, σε ρέματα που έχουν μπαζωθεί και βλέπουμε ότι ξαναζούμε ξανά το σκηνικό, το ίδιο σκηνικό, κάθε φορά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς έχουν μπαζωθεί, έχουν κλείσει τα περισσότερα ρέματα στην Αττική και η φωτιά μπορεί να αντιμετωπιστεί, το νερό δεν μπορεί να σταματήσει αν δεν βρει διέξοδο. Και εδώ θα πρέπει πράγματι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχέδιο, ένα master plan, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους. Αλλά αυτό θέλει χρόνο. Δεν είναι η άμεση προτεραιότητα γι’ αυτές τις μέρες. Η άμεση προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι.
Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες μέρες, ωστόσο ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας μέσα σε αυτήν την τραγωδία, κάποιος φορέας που να ευθύνεται γι ‘αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας είπα και πριν ότι διαχρονικά η εγκατάλειψη, η ανοχή στην καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν σχεδόν συμμετοχή στο 1/3 της καταστροφής. Οι υπόλοιποι άλλοι παράγοντες έχουν σχέση με τη μεγάλη ένταση των κλιματικών φαινομένων που και πάλι βέβαια ο άνθρωπος παίζει το ρόλο του. Γιατί κύρια οι βιομηχανικές χώρες οι οποίες μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον, αλλά δυστυχώς, “βοηθούν” όλες οι χώρες στο να μην προσέχουμε το περιβάλλον, έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα. Θα πρέπει να αντιστρέψουμε τις προτεραιότητες.
Δημοσιογράφος: Θέλω μόνο αυτό να μου πείτε. Αν είναι οι Κυβερνήσεις ή αν είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εσείς εδώ εκπροσωπείτε κατά κάποιο τρόπο την Κυβέρνηση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για την αντιμετώπιση της καταστροφής, αν θέλετε και για την αντιμετώπιση και άλλων καταστροφών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια - σεισμοί στη Μυτιλήνη, στην Κω, οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού- αντιμετώπισε αυτές τις φυσικές καταστροφές και με ταχύτητα και με σύστημα και με καλή οργάνωση. Δεν αρκούν όμως αυτά να γίνονται ως κατασταλτικά μέτρα. Χρειάζεται και διαχρονική αντιμετώπιση, η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε τόσα χρόνια. Κι εκεί έχουν ευθύνη και Κυβερνήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί όπως σας είπα πριν δεν έδωσαν προτεραιότητα στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και τώρα αυτό εκδικείται.
Δημοσιογράφος: Είναι σαφές αυτό που λέτε, απλά είναι και εύλογα τα ερωτήματα, όπως αντιλαμβάνεστε γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θρηνήσαμε τόσα θύματα σε μία φυσική καταστροφή. Ας δούμε τώρα λοιπόν τι θα κάνει η κυβέρνηση για τους ανθρώπους που έμειναν στο δρόμο, που έχασαν τα σπίτια τους τις περιουσίες τους, αν έχει αρχίσει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει αρχίσει η καταγραφή και από αύριο το πρωί ενισχύεται, έχει αρχίσει η καταγραφή από μηχανικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από αύριο ενισχύεται αυτή η προσπάθεια και με πολύ μεγάλο αριθμό μηχανικών γιατί έχει μεγάλη σημασία να καταγραφούν οι ζημιές. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τις ζημιές.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στην περιφέρεια και στην οποία συμμετείχαν και οι εκτελεστικοί, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί , αλλά και οι εκπρόσωποι, ο ένας Δήμαρχος και εκπρόσωπος του άλλου Δήμου, δόθηκαν κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό κύρια για να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες, γιατί δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα αν δεν καταγραφούν τα προβλήματα. Επομένως, πέρα από το ζήτημα της διάσωσης ανθρώπων, είναι τα ζητήματα των περιουσιών, των κατοικιών, των αυτοκινήτων. Εδώ έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά ας το αναφέρω στις υλικές ζημιές γιατί τα αυτοκίνητα αυτά ανήκουν σε εργαζόμενους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονταν στις πάρα πολλές βιομηχανίες και τους αποθηκευτικούς χώρους κατά μήκος της κύριας οδού που πάει από τη Μάνδρα στα Βίλια και πολύς κόσμος έχασε τα αυτοκίνητα του.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα όλα έχουν αξία. Βεβαίως η ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από όλα αυτά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά στις περιουσίες και στα υλικά θέματα ας αναφέρουμε και αυτό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ήσασταν και στην έκτακτη σύσκεψη χθες όπως αναφέρατε υπό τον πρωθυπουργό και σήμερα τον συνοδεύσατε. Είναι σαφές στο κλιμάκιο, σε όλους εσάς που ήσασταν στη σύσκεψη τί ακριβώς έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή και θρηνήσαμε αυτά τα θύματα ώστε να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και να μην θρηνήσουμε άλλα σε μία επόμενη πλημμύρα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από ό,τι φαίνεται, η καταστροφή προήλθε από τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε στην περιοχή του όρους Πατέρα και στη λοφώδη περιοχή που είναι μεταξύ Βιλίων και Μάνδρας. Έτσι ο δρόμος που συνδέει η Μάνδρα με τα Βίλια έγινε ουσιαστικά μια χοάνη. Παλιά ήταν χοάνη. Ήταν χαράδρα και μετά έγινε δρόμος. Λοιπόν το νερό πέρασε μέσα από την παλιά χαράδρα και το δρόμο και με μεγάλη ταχύτητα, με πολύ μεγάλη ορμή έπεσε πάνω στην περιοχή. Αυτή που σας είπα είναι βιομηχανική, συν κατοικίες της Μάνδρας και της περιοχής της Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων.
Δημοσιογράφος: Έστω και εκ των υστέρων, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα για να μην είχαμε αυτές τις απώλειες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εννοείτε αφότου ξέσπασε αυτή η καταιγίδα...
Δημοσιογράφος: Τώρα εκ των υστέρων, μπορείτε να μας πείτε αν θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για να έχει αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα μπορούσαν διαχρονικά να έχουν ληφθεί μέτρα, θα μπορούσαν να μην έχουν φραχτεί οι χαράδρες, αλλά ακόμη και τα χαντάκια. Θα μπορούσε να έχει ληφθεί μέριμνα για το δάσος της περιοχής. Γιατί ξέρετε, όπου ένα δάσος καίγεται ή όπου ένα δάσος δεν υπάρχει, εκεί το νερό βρίσκει πλέον πολλές διεξόδους. Εμείς όμως σε αυτή τη φάση κοιτάζουμε το να σωθούν οι άνθρωποι και να σωθεί και ό,τι είναι δυνατόν από τις περιουσίες των ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Θα τα δούμε και στη συνέχεια. Έχουμε καλεσμένους στο στούντιο τον καθηγητή γεωλογίας τον κ. Παπανικολάου. Θα ήθελα κλείνοντας αυτό το κομμάτι να κάνουμε και μια ειδική μνεία στους ανθρώπους που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και είναι βεβαίως οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι άνθρωποι των Ε.Κ.Α.Β. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν μάχη;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Αναγνωστοπούλου, οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται με τέτοια αυτοθυσία που χθες το πρωί τους βρήκα στην πιο επικίνδυνη περιοχή, σε αυτή τη χοάνη, στο δρόμο που σας είπα πριν, να υπερβάλουν τον εαυτό τους και να μην ενδιαφέρονται για τον κίνδυνο που ερχόταν -και ερχόταν ο χείμαρρος των νερών και αναγκάστηκα εγώ να τους πω να φύγουν από το συγκεκριμένο σημείο γιατί κινδύνευαν οι ίδιοι. Λοιπόν, κινδυνεύουν κάθε στιγμή, παραβλέπουν τον κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις και τους βλέπετε τώρα το
βράδυ, αγωνίζονται για να σώσουν ανθρώπους, να βρουν ίσως ανθρώπους που έχουν χαθεί και να βοηθήσουν στις περιουσίες.
Ό,τι βοήθεια χρειάζονται οι άνθρωποι και οι δήμοι, τους το είπαμε και τους το λέμε συνέχεια, να απευθύνονται στο Συντονιστικό Όργανο που έχει δημιουργηθεί, όποια ώρα του εικοσιτετραώρου, προκειμένου να πάρουν τη βοήθεια που μπορούν από την Πυροσβεστική ή από την Αστυνομία και θέλω να αναφερθώ και στους άλλους, οι οποίοι επιχειρούν στην περιοχή, στα άλλα σώματα. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν διατεθεί για τα ζητήματα του Πολυτεχνείου, της επετείου του Πολυτεχνείου, έχουν αποδεσμευτεί, έχουν ενισχύσει την επιτήρηση της περιοχής, ώστε να μην κλέψουν κάποιοι επιτήδειοι πράγματα από τις περιουσίες των ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Τώρα Υπουργέ, αύριο είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τι μέτρα έχετε λάβει ώστε να προφυλάξετε την πορεία και να ζήσουμε μία ήρεμη νύχτα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι αυτή την επέτειο, που είναι επέτειος αγώνα για τη δημοκρατία και στη διάρκεια αυτής της επετείου, κανένας δεν έχει το δικαίωμα ούτε να το παίζει πορτιέρης των χώρων του αγώνα ούτε να μονοπωλεί αυτούς τους αγώνες. Είναι αγώνες που εκφράζουν το σύνολο των δημοκρατικών ανθρώπων που αγωνίστηκαν αυτή τη περίοδο, αλλά και που αγωνίζονται κάθε περίοδο, σε κάθε τόπο και σήμερα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει την τιμή που θέλουν να δώσουν κάποιοι άνθρωποι σε αυτούς που αγωνίστηκαν, που έχυσαν το αίμα τους και που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις αντιλήψεις μονοπωλίου των αγώνων και να αφήσουν τον πολύ κόσμο, γιατί μόνο με τους μαζικούς αγώνες γιορτάζεται και τιμάται η δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω κ. Υπουργέ που ήσασταν εδώ κοντά μας στο στούντιο και εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου