Πολλοί θεωρούν ότι οι λιγούρες σχετίζονται με κάποια διατροφική έλλειψη, άποψη που δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λιγουρες δεν είναι πραγματικές, συνδέονται όμως περισσότερο με συναισθηματικές ανάγκες που καλύπτονται από την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο σε καταστάσεις στρες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι λιγούρες παρουσιάζονται όταν κάποιος ακολουθεί μια περιοριστική δίαιτα ή μονότονη διατροφή.
Υπό αυτή την έννοια, οι παρακάτω πέντε λιγούρες, μπορεί να σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Νερό
Η υπερβολική δίψα αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη. Δεν μοιάζει όμως με τη λαχτάρα που έχει κάποιος για νερό μετά από μια σκληρή προπόνηση, αλλά είναι έντονη δίψα σε συνδυασμό με συχνοουρία. Στους πάσχοντες από διαβήτη, οι ιστοί δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) για ενέργεια. Έτσι, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία (μικρά και μεγάλα) και στους ιστούς σε ολόκληρο το σώμα και οδηγεί σε πλήθος επιπλοκών, όπως τύφλωση, γάγγραινα και νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζεται αιμοκάθαρση.
Αλάτι
Πάγος
Η λαχτάρα για πάγο συνδέεται με την έλλειψη σιδήρου. Αν και αυτή η λιγούρα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά, πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μάσημα πάγου αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και καταπολεμά την ατονία που προκαλεί η έλλειψη σιδήρου.
Σοκολάτα
Το μαγνήσιο είναι ένα χημικό στοιχείο απαραίτητο για κάθε ιστό και λειτουργία του οργανισμού.
Φυσικά, η σοκολάτα δεν είναι η μόνη καλή πηγή μαγνησίου. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, η σόγια και τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο.
Δεν τα αποζητά όμως κάποιος που έχει λιγούρα, επειδή δεν περιέχουν ζάχαρη και καφεΐνη.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β από την άλλη, παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις κυτταρικές διεργασίες που γίνονται στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας. Όταν καταναλώνουμε σοκολάτα παίρνουμε ζάχαρη και καφεΐνη, αυξάνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και αισθανόμαστε καλά και με περισσότερη ενέργεια.
Τηγανητές πατάτες
Η λαχτάρα για τηγανητές πατάτες μπορεί να συνδέονται με ανεπάρκεια σε Ωμέγα-3 λιπαρά.
Είναι προτιμότερο ωστόσο να παίρνετε τα καλά λιπαρά τροφών όπως ο σολομός, το αβοκάντο, τα καρύδια και οι σπόροι, και το ελαιόλαδο.
************************************************************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου