Η υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας εξελίσσεται σε μια οδύσσεια για την πόλη σχεδόν δέκα χρόνια (15.05.2006) μετά την υπουργική απόφαση Βουλγαράκη περί χαρακτηρισμού της ως διατηρητέο μνημείο. Ήδη, πολλά χρόνια πριν την απόφαση αλλά και έπειτα, διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές της πόλης επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία στην προστασία και την προφύλαξη του περιβάλλοντος χώρου και των κτιριακών εγκαταστάσεων, επιτρέποντας σταδιακά να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και υγειονομική βόμβα για την υγεία των δημοτών της πόλης και να απαξιωθεί στα μάτια των δημοτών.
Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2013 και για τυπικούς λόγους ακύρωσε την απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού, δημιούργησε νέα δεδομένα στην υπόθεση, ανοίγοντας την όρεξη σε πολλούς “μνηστήρες”, οι οποίοι ήδη εποφθαλμιούσαν την κατεδάφιση της αγοράς χωρίς ωστόσο να προτάσσουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο και να δηλώνουν τις προθέσεις τους.
Φτάνουμε λοιπόν στις 13.3.2014 όταν Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) από κοινού γνωμοδοτούν εκ νέου υπέρ του συνολικού χαρακτηρισμού της αγοράς ως διατηρητέου μνημείου. Έκτοτε εννέα ολόκληροι μήνες έχουν περάσει και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας δεν έχει υπογράψει ακόμη τη σχετική απόφαση. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να εισαγάγει και πάλι το θέμα για συζήτηση στο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ στις 18 του μηνός με τη δικαιολογία ότι η γνωμοδότηση είχε περάσει με οριακή πλειοψηφία (9 ψήφισαν υπέρ και 8 κατά).
Αυτή η κωλυσιεργία και η εξακολουθητική διφορούμενη στάση έρχεται να προστεθεί στην αγανάκτηση του κόσμου και στη διχασμένη τοπική κοινωνία, η οποία αναζητά επιτέλους λύση. Η νεοεκλεγείσα διοίκηση του Δήμου Χαλκιδέων τίθεται με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της αναφανδόν υπέρ της κατεδάφισης, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την εγκατάλειψη της αγοράς, εικόνα για την οποία ευθύνεται καθώς επιλέγει να μη συμμορφώνεται στις υποδείξεις της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για:
• Απαγόρευση πρόσβασης μέσω εξασφάλισης ικανοποιητικής περίφραξης του χώρου
• Λήψη μέριμνας για την απομάκρυνση των αστέγων και καταληψιών του χώρου.
• Άμεση υποστύλωση των ετοιμόρροπων στοιχείων των κτηρίων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περίγραμμα της Αγοράς.
• Επαρκή φωτισμό του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου καθώς επίσης και φύλαξη του χώρου με προσωπικό του Δήμου.
Από την άλλη υπάρχει στην πόλη μία μεγάλη μερίδα πολιτών (πάνω από 3.500 υπογραφές από μια Ομάδα Πρωτοβουλίας και μόνο) οι οποίοι επιθυμούν τη διάσωση και την αναδιαμόρφωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, η οποία και αντιτίθεται στην απόφαση του Δήμου για κατεδάφιση.
Επειδή η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ανοχής των πολιτών της Χαλκίδας και την έννοια της κοινής λογικής και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ανεπίτρεπτη εικόνα για την εικόνα της πόλης
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο καθυστερεί να υπογράψει την απόφαση ΚΑΣ-ΚΣΝΜ και γιατί επαναφέρει και πάλι το θέμα για συζήτηση;
2. Γιατί δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης των ενδιαφερόμενων μερών προς την εξεύρεση λύσης η οποία να είναι κοινά αποδεκτή;
3. Ποια είναι ξεκάθαρη θέση του Υπουργείου για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας και επιτέλους με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση μπορεί να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση της όποιας απόφασης προκύψει από τη συζήτηση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου