Ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατάθεσε σήμερα ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, με αφορμή χθεσινή παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προς το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.4161/2013 εξασφαλίζεται το ακατάσχετο των λογαριασμών καταθετών, αφού αποδειχθεί ότι οι λογαριασμοί αυτοί προέρχονται από μισθοδοσία, συντάξεις ή άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα, που δεν υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ ανά μήνα.
Σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή, τα τραπεζικά ιδρύματα αρνούνται να δεχτούν δηλώσεις των πελατών τους, που ενημερώνουν για το είδος του λογαριασμού, ώστε να εξασφαλιστεί το ακατάσχετο.
Ο βουλευτής της Εύβοιας ρωτά το Υπουργείο, αν έχει προωθήσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή οδηγίες προς τα τραπεζικά ιδρύματα, που θα αποτρέπουν την παράνομη δήμευση ή κατάσχεση. Το Υπουργείο καλείται επίσης να απαντήσει, αν για τα τραπεζικά ιδρύματα, υπερισχύει η εντολή κατάσχεσης ή δήμευσης που αποστέλλουν οι κρατικοί φορείς, έναντι της εξαίρεσης από κατάσχεση ή δήμευση βάση του άρθρου 20 του Ν. 4161/2013.
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Βουλευτής Εύβοιας
Χαλκίδα, 05/11/2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Θέμα: «Σύσταση προς τα τραπεζικά ιδρύματα για άμεση αποδοχή των δηλώσεων του άρθρου 20 του Ν.4161/2013»
Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη έγινε αντιληπτή, παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σχετικά με την άμεση και απρόσκοπτη αποδοχή των δηλώσεων καταθετών στο άρθρο 20 του Ν.4161/2013 από τραπεζικά ιδρύματα.
Πρόσφατα, ή ίδια ανεξάρτητη αρχή είχε μέσω Δελτίου Τύπου, καλέσει τους πελάτες των τραπεζικών ιδρυμάτων να δηλώσουν τον ακριβή τραπεζικό λογαριασμό τους, που σχετίζεται με μισθοδοσία ή σύνταξη, ώστε να εξασφαλίζεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ.
Η νέα παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, προκλήθηκε μετά από σειρά καταγγελιών πολιτών, που δήλωσαν ότι τραπεζικά ιδρύματα δεν αποδέχονταν τη δήλωση λογαριασμού, κατά το άρθρο 20 του Ν. 4161/2013, με συνέπεια να μην γίνεται αποδεκτή η ύπαρξη ενός λογαριασμού, όπου ισχύει το ακατάσχετο του νόμου.
Τα τραπεζικά ιδρύματα, βάσει του νόμου λαμβάνουν εντολές δέσμευσης λογαριασμών ή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ηλεκτρονικά και δεν είναι γνωστό αν στις εντολές αυτές περιέχεται και η εξαίρεση επιβολής κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς και δεν υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ ανά μήνα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
• Τι οδηγίες έχει διαβιβάσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προς τα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να αποφεύγεται η παράνομη δήμευση – κατάσχεση ποσών που εξαιρούνται εκ του νόμου;
• Ακόμα και αν τα πιστωτικά ιδρύματα συμμορφωθούν και δεχτούν τις δηλώσεις πελατών τους για χαρακτηρισμό λογαριασμού όπου θα ισχύει το ακατάσχετο, θα μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση εντολής κατάσχεσης – δήμευσης από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς;
Ο ερωτών βουλευτής
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Post Top Ad
Προστασία για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών
Κατηγορία
# Δημ.Αριστερά
# Πολιτική
Πολιτική
Tags:
Δημ.Αριστερά,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου