Ανακαλύφθηκαν αρσενικά που ζευγαρώνουν μέχρι θανάτου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ανακαλύφθηκαν αρσενικά που ζευγαρώνουν μέχρι θανάτου

Τραγικό θάνατο από εξαντλητική ερωτική συνεύρεση βρίσκουν ορισμένα είδη μαρσιποφόρων ζώων σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS. Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην προσπάθειά τους να γονιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά, πολλά αρσενικά μαρσιποφόρα ζευγαρώνουν ακατάπαυστα ως και 14 ώρες.

Μάλιστα, συνουσιάζονται με τέτοια ένταση και ενεργητικότητα, που τελικά πεθαίνουν.Η «αυτοκτονική» αναπαραγωγή αποτελεί συχνό φαινόμενο για τα φυτά και τα ψάρια όμως σπάνια καταγράφεται στα θηλαστικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης του οι επιστήμονες ερεύνησαν τη σεξουαλική συμπεριφορά 52 ειδών μικρών μαρσιποφόρων που τρέφονται με έντομα στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Όπως διαπίστωσαν, ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα ο αντεχίνος, πληρώνουν με τη ζωή τους την προσπάθεια για αναπαραγωγή.

Ο θάνατος μάλιστα είναι συχνότερος στα είδη που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει άφθονη τροφή μόνο μια περίοδο του χρόνου.

Σε αυτή την περίπτωση τα θηλυκά συρρικνώνουν την περίοδο αναπαραγωγής ώστε να γεννήσουν την εποχή που θα υπάρχει αρκετή τροφή για τα μικρά.

Εκτός αυτού, τα θηλυκά που ζουν σε αυτές τις περιοχές συγχρονίζουν τον αναπαραγωγικό τους κύκλο και προσπαθούν να ζευγαρώσουν με όσο το δυνατόν περισσότερα αρσενικά, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό στα τελευταία.

Τα αρσενικά ζευγαρώνουν με πολλά θηλυκά σε ατελείωτες και κοπιαστικές ερωτικές συνευρέσεις με κύριο χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη.

Αυτές οι χημικές ουσίες με τη σειρά τους αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα της ορμόνης του στρες και τα ζώα καταρρέουν από την υπερπροσπάθεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η απώλεια του μισού πληθυσμού του είδους κατά την αναπαραγωγή μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως στρατηγική εξέλιξης στις περιπτώσεις των ζώων με μεγάλο πληθυσμό.

Η αναπαραγωγή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα ζώα. Υπενθυμίζεται το παράδειγμα της αρσενικής αράχνης του είδους «nephilengys malabarensis» που προχωρά σε «εθελοντικό ευνουχισμό» κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης, έτσι ώστε αυξήσει τις πιθανότητες να αφήσει απογόνους.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages