Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ζητά φορολόγηση όλης της βουλευτικής αποζημίωσης
Η κ. Μαρία Γιαννακάκη, επισήμανε στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννη ότι «η φορολόγηση πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένη και να μην δημιουργεί ανισότητες» (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Κατά του αφορολόγητου ποσοστού της βουλευτικής αποζημίωσης τάχθηκε η κυρία Μαρία Γιαννακάκη, επισημαίνοντας στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννη ότι «η φορολόγηση πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένη και να μην δημιουργεί ανισότητες». Αναφερθείσα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στο θέμα των βουλευτών είπε ότι το αφορολόγητο εισόδημά τους «υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το 50%», υπενθυμίζοντας ότι επιπλέον τους παρέχονται και πολλά επιδόματα τα οποία δεν φορολογούνται. «Στην προσπάθειά μου να δω πού εδράζονται όλα αυτά, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα δαιδαλώδες νομικό καθεστώς, το οποίο πραγματικά δημιουργεί πονηρές σκέψεις, δηλαδή σαν να υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βάσει του πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2011, φαίνεται ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 75%, τόνισε η κυρία Γιαννακάκη, επισημαίνοντας ότι «το φορολογητέο εισόδημα των βουλευτών, το οποίο φορολογείται, κυμαίνεται ανάμεσα στις 18.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί περίπου σε 65.000 ευρώ».
Υπενθύμισε δε ότι σύμφωνα με το χωρίο του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Ζ’ Ψηφίσματος του Συντάγματος του 1975, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από τη βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης γραφείων κ.λπ. «Όμως, βλέπουμε -και ο καθένας από εδώ το ξέρει, όταν παίρνει το εκκαθαριστικό του- ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων και επίδομα κίνησης και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται», υπογράμμισε η βουλευτής, δηλώνοντας ότι: «Προκύπτει ότι το σκανδαλώδες καθεστώς της φορολόγησης ή μη φορολόγησης των βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον, δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον οποίο σας είπα εγώ, με βάση αυτό το χωρίο του Συντάγματος. Αν υπάρχει κάποιος άλλος, σας παρακαλώ πάρα πολύ να ενημερώσετε τη Βουλή».
Και ρώτησε τον κ. Μαυραγάννη εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να άρει αυτό το φορολογικό καθεστώς «που ειδικά στις μέρες που διανύουμε σκανδαλίζει το μέσο Έλληνα πολίτη, ο οποίος έχει δει να φορολογείται πάρα πολύ βάναυσα». Ζήτησε δε να μάθει ποια είναι ακριβώς τα ποσά τα οποία χάνει το ελληνικό δημόσιο από αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Και επανέλαβε την θέση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης όλου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων.
Από την πλευρά του ο κ. Μαυραγάννης διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τους συνηθισμένους κανόνες της φορολογίας εισοδήματος ή των άλλων φορολογιών, θεωρείται μία φορολογική δαπάνη είτε είναι απαλλαγή είτε είναι ειδικό καθεστώς είτε είναι μειωμένος συντελεστής. Και παρέπεμψε για τα περαιτέρω την βουλευτή στον σχετικό τόμο του προϋπολογισμού όπου περιγράφονται φορολογικές δαπάνες.
Πηγή: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου