Η επιτροπή που χειρίζεται υποθέσεις άνω των 2 δις ευρώ, όφειλε να έχει σταματήσει τη λειτουργία της από την 01/08/2013, όπως έχει ψηφιστεί σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών από τον Απρίλιο. Οι υποθέσεις της εν λόγω επιτροπής θα περνούσε στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, όπου η υπαγωγή και μόνο μιας υπόθεσης στην Υπηρεσία θα σήμαινε την πληρωμή του 50% του βεβαιωμένου φόρου, σε αντίθεση με τους χειρισμούς της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών, όπου μέχρι και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο το όφελος των δημοσίων ταμείων.
Το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να απαντήσει γιατί καθυστερεί τόσο στη μετάβαση από το ένα σχήμα στο άλλο, χάνοντας καθημερινά φορολογικά έσοδα από μεγάλους οφειλέτες. Η αδυναμία του Υπουργείου να προωθήσει τις αλλαγές που το ίδιο επέβαλλε, πιθανότατα θα επιφέρει νέο πλήγμα στους ¨συνήθεις ύποπτους¨ της υπερφορολόγησης, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Βουλευτής Εύβοιας
Χαλκίδα, 29/10/2013
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Κατάργηση της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70α»
Κύριε Υπουργέ,
Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ¨Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των Ν. 4046/12, 4093/12 και 4127/13¨ ψηφίστηκε η κατάργηση της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70α.
Εμείς είχαμε και στο παρελθόν ασχοληθεί καταθέτοντας την επίκαιρη ερώτηση 542 στις 30/10/12, αναφέροντας την αδυναμία της συγκεκριμένης επιτροπής να χειριστεί τον συσσωρευμένο όγκο υποθέσεων, που τότε αφορούσε υποθέσεις από τις οποίες το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει 1 δις ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό των φόρων που θα μπορούσε να εισπραχθεί υπολογίζεται στα 2 δις ευρώ.
Είναι γεγονός ότι με εντολές της Τρόικα, η επιτροπή θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από την 1/08/13 και να αντικατασταθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης όπως προέβλεπε ο νόμος. Σημειώνουμε πως η λειτουργία της επιτροπής και της Υπηρεσίας αφορούν τα ίδια ζητήματα, με τη μόνη διαφορά, ότι για να γίνει η προσφυγή στην υπηρεσία εσωτερικής επανεξέτασης θα πρέπει να καταβληθεί το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
• Ποίος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος μη εφαρμογής ψηφισμένου νόμου, που θα έχει ως συνέπεια τη λήψη νέων μέτρων κατά των φορολογουμένων, ενώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν ποσοστά βεβαιωμένων φόρων από τη μετάβαση στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης;
• Ποια είναι τα έσοδα των κρατικών ταμείων από συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών;
Ο ερωτών βουλευτής
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου