Κατά τη διάρκεια συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην ειδική επιτροπή Οικονομικών, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά, υπεραμυνόμενος των θέσεων του κόμματος.
Δήλωσε για άλλη μια φορά πως η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος σαν ακρογωνιαίος λίθος του προϋπολογισμού, προσβλέπει στη μελλοντική είσπραξη θετικών διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, όμως η στήριξή του, σε μη καταβολές υποχρεώσεων του δημοσίου, σε μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στην υπερφορολόγηση, το καθιστούν τροχοπέδη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που γιγαντώνονται καθημερινά.
Τόνισε στη συνέχεια, την ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται μέσω του Προϋπολογισμού, ώστε να επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είχε τεθεί από την εποχή της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Οι προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων που συνιστούσαν την κυβέρνηση έθεταν δύο στόχους, την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και την προσπάθεια να σταθεί η κοινωνία όρθια.
Για την επίτευξη του δεύτερου στόχου, ο βουλευτής της Εύβοιας πρότεινε την ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με χώρες του Ευρωπαίκού Νότου, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση των αναγκών των χωρών αυτών μέσω της προώθησης των θέσεων τους από την προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε από 01.01.2014.
Στο πλαίσιο άμεσης αντιστροφής των πολιτικών λιτότητας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κατάθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε να διευκρινιστεί που οφείλεται η αναντιστοιχία των προβλέψεων του Υπουργείου με τις προβλέψεις εκθέσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Η ερώτηση θα συζητηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Αποφυγή νέων μέτρων»
Κύριε Υπουργέ,
Λάβαμε σήμερα ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους ΄Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του μνημονίου¨, όπου έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά για την απεικόνιση των μελλοντικών συνθηκών αντιμετώπισης του χρέους.
Η ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί για την εξέλιξη του χρέους καθώς και για τους παράγοντες που θα το καθιστούν βιώσιμο σε βάθος 10ετίας, υποδεικνύουν ότι η θεώρηση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι ικανή συνθήκη για την μείωση του λόγου χρέους της χώρας. Περισσότερο βέβαια συντείνει σε αυτή την άποψη, ο τρόπος που έχει επιλεχθεί για τη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος που περιλαμβάνει τη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ, τη μείωση κοινωνικών δαπανών και την αποφυγή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Παράλληλα παρατηρώντας την αλματώδη αύξηση των οφειλών ιδιωτών προς το δημόσιο, που έφτασε στο 1 δις ευρώ μόνο για το μήνα Αύγουστο, αντιλαμβανόμαστε πως η φοροδοτική ικανότητα του Ελληνικού λαού έχει ξεπεραστεί και οι στόχοι που θέτει το προσχέδιο μόνο ως εξαιρετικά αισιόδοξοι μπορούν να χαρακτηριστούν.
Ταυτόχρονα με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι τα μη χρησιμοποιούμενα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα πρέπει να διατεθούν για άλλους σκοπούς, καθώς δυσμενή σενάρια αντοχής των τραπεζών αναφέρουν επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2016.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
• Ακόμα και με την υιοθέτηση ισχνών θετικών μελλοντικών στόχων, πως θα αποφευχθούν έκτακτα μέτρα προσαρμογής;
• Με συμπιεσμένες δαπάνες, δεσμευμένα τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης που περίσσεψαν, με εξαφανισμένες κοινωνικές δαπάνες, πως θα καταφέρουμε να καλύψουμε τυχόν δημοσιονομικό κενό, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων;
Ο ερωτών βουλευτής
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Post Top Ad
Αντίθετος με τις ανάγκες της κοινωνίας ο προϋπολογισμός
Κατηγορία
# Δημ.Αριστερά
# Πολιτική
Πολιτική
Tags:
Δημ.Αριστερά,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου