Το Βατερλό... αναβιώνει - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Το Βατερλό... αναβιώνει

Ρεπορτάζ: Καραμήτσου Ελένη.
Χιλιάδες άνδρες βρήκαν τον θάνατο στο Βατερλό. Οι περισσότεροι έμειναν ανώνυμοι, άγνωστοι πεσόντες, που ο θάνατός τους δεν τιμήθηκε ποτέ. Ωστόσο, σχεδόν 200 χρόνια μετά, οι αρχαιολόγοι ξέθαψαν τα απομεινάρια σκελετού ενός στρατιώτη ο οποίος μέσα στα οστά των πλευρών του φέρει ακόμη το βόλι που του προκάλεσε τον θάνατο!

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο σκελετός ανήκει σε στρατιώτη του τάγματος του Δούκα του Ουέλιγκτον και περιέγραψαν την ανακάλυψή τους ως τα σημαντικότερα πολεμικά ευρήματα. Ελπίζουν τώρα ότι το βαρύ χώμα της Φλάνδρας έχει διατηρήσει αρκετά καλά τα προσωπικά αντικείμενα του στρατιώτη ώστε να μπορέσουν να τον ταυτοποιήσουν. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα κουτάλι του στρατεύματός του, ένα κομμάτι δέρματος από τη στολή του, νομίσματα κι ένα κομμάτι ξύλο, πιθανόν από τη λαβή του όπλου του που φέρει τα αρχικά «C B».

Η ανάλυση των αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει στον στρατό, το τάγμα ακόμη και στο όνομα του πεσόντες ήρωα. Ο Βέλγος αρχαιολόγος Dominique Bosquet ανέφερε: «Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν πίσω από τις βρετανικές γραμμές κοντά στο στρατιωτικό ιατρείο, κάτι που δημιουργεί εικασίες ότι ο στρατιώτης είναι πιθανόν Βρετανός». Ο σκελετός ανακαλύφθηκε ενώ το Βέλγιο προετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τη μάχη που τελείωσε τη βασιλεία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και την κυριαρχία της Γαλλίας στην Ευρώπη. Τα ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές κοντά σε χώρο στάθμευσης κοντά στην κωμόπολη Mont Saint-Jean.

Δυστυχώς ο εκσκαφέας συνέτριψε το κρανίο προτού ο υπόλοιπος σκελετός αποκαλυφθεί κάτω από τα χώματα. Αλλά και πάλι τα οστά είναι από τα καλύτερα συντηρημένα από τη μάχη, αν και λείπει ένα πόδι και μερικά οστά χεριών. Οι αναλύσεις μέχρι στιγμή έχουν δείξει ότι ο σκελετός ανήκει σε 20χρονο άνδρα, ύψους 1,55 μ., και τα δόντια του είχαν σπάσει καθώς δάγκωνε το καπάκι από τον ασκό που φύλασσε το μπαρούτι του. Οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες ήταν θαμμένοι στο κοιμητήριο του Evere, κοντά στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως απέμειναν εκεί που είχαν σκοτωθεί.

Ο Yves Van Der Cruysen, διευθυντής της Ένωσης της Μάχης του Βατερλό ανέφερε: Αυτή είναι μια σπουδαία ανακάλυψη. Είναι η πρώτη φορά που ύστερα από περισσότερα από 100 χρόνια βρέθηκε ολόκληρος σκελετός στρατιώτη σε τόσο καλή κατάσταση. Προφανώς το πτώμα δεν είχε λεηλατηθεί καθώς βρέθηκαν χρήματα πάνω του, όπως κι ένα νόμισμα μισού φράγκου από το 1811».

Η Μάχη του Βατερλό έγινε στις 18 Ιουνίου 1815 και διεξήχθη περίπου δέκα μίλια νότια από τις Βρυξέλλες, με αντιπάλους τους Γάλλους και τους Συμμάχους: Βρετανούς, Γερμανούς, Ολλανδούς και Βέλγους υπό το γενικό πρόσταγμα του Δούκα του Ουέλιγκτον και του Γενικού Διοικητή της Πρωσίας. Η ήττα της Γαλλίας έκλεισε τον 23ετή πόλεμο που ξεκίνησε το 1792 και συνεχίστηκε με τον Ναπολέοντα από το 1803.
ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages