Τα θερμοκήπια του μέλλοντος - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Τα θερμοκήπια του μέλλοντος

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ.
Τη λύση στον γρίφο της σίτισης ενός πλανήτη με πληθυσμό 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν περισσότερα από 100 διαφορετικά αγροτικά προϊόντα, από ρύζι και σιτάρι μέχρι φρούτα και οπωροκηπευτικά, αποκλειστικά με τεχνητό φως! Η επαναστατική μέθοδος, η οποία παντρεύει έναν παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας με την πιο εκλεπτυσμένη μορφή της τεχνολογίας, ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2005 στο ινστιτούτο Pasona O2, που βρίσκεται στα περίχωρα του Τόκιο.

Επειτα από επτά χρόνια ερευνών και εντυπωσιακών αποτελεσμάτων, τα θερμοκήπια με το τεχνητό φως προκρίνονται από τα Ηνωμένα Εθνη ως η πιο ενδεδειγμένη λύση για το επισιτιστικό πρόβλημα του πλανήτη, καθώς οι Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να επιτύχουν κάτι που μέχρι πρότινος θεωρείτο αδύνατον. Στην ουσία, οι ερευνητές του Pasona O2 έχουν κατορθώσει να... προσομοιώσουν το ηλιακό φως, αλλά και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ενός χωραφιού!

Τα τελευταία χρόνια, ο τεχνητός φωτισμός χρησιμοποιείται σε ανθοκομικά θερμοκήπια, τα οποία βασίζονται κυρίως σε θερμικούς λαμπτήρες που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη μαζική παραγωγή λουλουδιών σε χώρες με ψυχρό κλίμα. Οι Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να πάνε τη μέθοδο του τεχνητού φωτισμού... έναν αιώνα μπροστά. Τα δικά τους θερμοκήπια δεν μιμήθηκαν μόνο τη θερμότητα ή το φως που παράγει ο ήλιος, αλλά και όλες τις ιδιότητες του ηλιακού φωτός, όπως την ηλιακή ακτινοβολία ή τις τριών ειδών υπέρυθρες ακτίνες που εκπέμπονται στον πλανήτη μας από το κεντρικό ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος.

Υπόγεια φάρμα

Τα... αγροτεμάχια του Pasona O2 έχουν συνολική έκταση 10 στρεμμάτων και βρίσκονται από 2 μέχρι και 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, στα υπόγεια του κτιρίου του ινστιτούτου, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία επιρροή από τις εξωτερικές συνθήκες και ειδικότερα από το φως και τη θερμότητα του ηλίου. «Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι η καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων είναι εφικτή κάτω από αποκλειστικά τεχνητές συνθήκες», ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς εκπρόσωπος του ιαπωνικού ινστιτούτου, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η ανθρωπότητα μπορεί να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει σταθερή παροχή τροφίμων, οποιεσδήποτε κι αν είναι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στο μέλλον στην επιφάνεια της Γης. «Οι καλλιέργειες επηρεάζονται συχνά από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως επιδρομές ακρίδων, παγωνιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές ή παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Η προστασία των καλλιεργειών από αυτές τις συνθήκες μπορεί να λύσει την αβεβαιότητα που υπάρχει για τα επίπεδα και την ποσότητα της αγροτικής παραγωγής».

Το πρώτο «τεστ» που κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία οι Ιάπωνες εργαστηριακοί καλλιεργητές αφορά την ποικιλία των προϊόντων που μπορούν να παράγουν. Οι τεχνολογικά εκλεπτυσμένοι λαμπτήρες μπόρεσαν να επιτρέψουν τη φωτοσυνθετική διαδικασία σε δεκάδες είδη τροφίμων, μεταξύ των οποίων ντομάτες, μαρούλια, μελιτζάνες και, φυσικά, ρύζι. Από εδώ και στο εξής, επικεντρώνονται στην ασφάλεια και την ποιότητα. «Θεωρούμε ότι τα χωράφια των εξωτερικών χώρων μπορούν πολύ εύκολα να επηρεαστούν από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας ή των υδάτων με τα οποία ποτίζονται. Οι ελεγχόμενες καλλιέργειες είναι πολύ πιο ασφαλείς», ανέφερε εκπρόσωπος της Pasona O2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages