7 στους 10 χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα παραδέχονται ότι έχουν αποκτήσει πειρατικό λογισμικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Business Software Alliance (BSA) που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έρευνας της ΒSA για την Πειρατεία Λογισμικού 2011.
38% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν πειρατικό λογισμικό «περιστασιακά», «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές», ενώ 32% δήλωσαν «σπάνια».
Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα για το 2011 άγγιξε το 61%, το οποίο σημαίνει ότι κατά προσέγγιση 2 στα 3 προγράμματα που εγκαταστάθηκαν από χρήστες ήταν χωρίς άδεια (παράνομα).
Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 59% που καταγράφηκε το 2010, και αντικατοπτρίζει τη σταθερά ανοδική τάση της πειρατείας λογισμικού που καταγράφεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 2007. Η δε εμπορική αξία της πειρατείας για το 2011 αντιστοιχεί σε €247 εκατομμύρια.
Με το ποσοστό του 61%, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας, μετά τη Βουλγαρία (64%) και τη Ρουμανία (63%), και ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (με ποσοστό 54% και οι δύο), και την Πολωνία (53%).
Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό πειρατείας για το 2011 κυμαίνεται στο 33%, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Στην Ελλάδα, εκτός από τις προσπάθειες της BSA για ενημέρωση και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για χρήση νόμιμου λογισμικού, ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς κινούνται, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για την καταπολέμηση του παράνομου λογισμικού.
Πηγή: e-pcmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου