Εβδομάδα ενημέρωσης του κοινού και δωρεάν εξετάσεις 28 Μαΐου - 3 Ιουνίου.
Ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκαλεί, αν η ακράτεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε κοινωνική απομόνωση .Από ακράτεια ούρων πάσχει ο ένας στους πέντε Ελληνες. Η ακράτεια ούρων είναι μια κοινή διαταραχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Πολλοί από τους πάσχοντες αποφεύγουν να τη συζητούν και να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Η διαταραχή αυτή είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ορισμένες φορές, όμως, το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί μετά τη γέννα (φυσιολογικό τοκετό). Ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκαλεί εάν η ακράτεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε κοινωνική απομόνωση.
Η ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ο στόχος της εκστρατείας που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία την εβδομάδα 28 Μαΐου - 3 Ιουνίου. Την εβδομάδα αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στη τηλεφωνική γραμμή 211 800 86 08 για να κλείσουν δωρεάν ραντεβού, με ουρολόγο (με απλή αστική χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο). Επίσης, για την ενημέρωση του κοινού θα στηθούν περίπτερα σε πλατείες τεσσάρων Δήμων (Πειραιώς, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης) από όπου θα διανέμεται έντυπο υλικό με πληροφορίες για το θέμα της ακράτειας. Ενημερωτικό υλικό θα δοθεί και σε ΚΑΠΗ, Εκκλησίες, Λαϊκές Αγορές, Σταθμούς Μετρό, Φαρμακεία και Νοσοκομεία, ενώ θα τοποθετηθούν αφίσες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τα παραπάνω επισήμαναν ο Λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος Ουροδυναµικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.) κ. Η. Μητσογιάννης και ο Συντονιστής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ε. κ. Η. Πούλιας, με αφορμή τις δράσεις που προγραμματίζονται για την Εβδομάδα Ακράτειας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν πρόκειται για νόσο, αλλά για σύμπτωμα που προκύπτει από μία ή περισσότερες διαταραχές της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος.
Η ακράτεια πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμοί (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ), η κύηση και ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία.
Η ακράτεια ούρων, περιλαμβάνει τους εξής τύπους:
·Ακράτεια προσπάθειας. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος,του γέλιου ή της σωματικής άσκησης.
.Επιτακτική ακράτεια. Η ανάγκη ούρησης είναι επιτακτική τόσο έντονη που δεν μπορεί να κατασταλεί, οπότε συχνά φεύγουν τα ούρα πριν το άτομο προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει ακόμη κι όταν δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ούρων μέσα στην κύστη, ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
·Μεικτού τύπου ακράτεια. Συνδυασμός επιτακτικής ακράτειας και ακράτειας από προσπάθεια.
.Ακράτεια από υπερπλήρωση. Όταν ο ασθενής δεν αισθάνεται την ανάγκη να ουρήσει, γεμίζει η κύστη μέχρι του σημείου που αρχίζει να ξεχειλίζει και να υπάρχει απώλεια ούρων. Στην περίπτωση αυτή, η κύστη είναι πάντα γεμάτη και γίνεται απώλεια μικρής ποσότητας ούρων. Αυτός ο τύπος ακράτειας είναι σπάνιος.
Όταν διαπιστώνεται ακράτεια ούρων ο πάσχων πρέπει να επισκεφθεί ουρολόγο. Επειδή η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα προβλήματα, η θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλλει και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου