Συμμαχία για τη σωτηρία των πελαργών - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συμμαχία για τη σωτηρία των πελαργών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ.
Σχέδιο σωτηρίας για τους χιλιάδες πελαργούς που επισκέπτονται κάθε άνοιξη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατέστρωσαν από κοινού η Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΗ. Σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το είδος, οι ερευνητές και οι τεχνικοί πρόκειται να καταγράψουν όλες τις φωλιές που υπάρχουν στην περιοχή, να αξιολογήσουν την κατάσταση των νεοσσών του είδους, καθώς και να τοποθετηθούν ειδικά δαχτυλίδια παρακολούθησης σε επιλεγμένα άτομα. Με αυτό τον τρόπο προσδοκούν να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για την κατάσταση του ευαίσθητου πληθυσμού τους, ώστε να ληφθούν μέτρα για τη διαφύλαξη του πιο ξακουστού φτερωτού επισκέπτη της ελληνικής ορνιθοπανίδας.

Παλαιότερες καταγραφές δείχνουν ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2.100 πελαργοί επισκέπτονται τη χώρα μας. Ξεκινάν να καταφθάνουν στις αρχές Μαρτίου. Αφού ζευγαρώσουν και αναπαραχθούν, αρχίζουν το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι της επιστροφής προς τη νότια Αφρική, στις αρχές Οκτωβρίου. Ομως, το τελευταίο διάστημα ο πληθυσμός τους παρουσιάζει αισθητή μείωση. «Τα τελευταία χρόνια, πολλά ζευγάρια δεν επέστρεψαν στις φωλιές τους», αποκαλύπτει στη Real planet το μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Εύα Στετς, που ασχολείται εκτενώς με τους πελαργούς της περιοχής. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται στα ηλεκτροφόρα καλώδια, στα οποία τα πουλιά πέφτουν συχνά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, καθώς και στην ανεξέλεγκτη ρύπανση. Ωστόσο, κίνδυνο για τους μικρούς πελαργούς αποτελούν και διάφορα άλλα απορρίμματα που συσσωρεύονται κοντά στις φωλιές τους, όπως οι πλαστικές σακούλες, σπάγκοι και άλλα. Αυτά τα υλικά είτε τα καταπίνουν οι νεοσσοί, είτε μπλέκονται στα πόδια των ενήλικων ατόμων, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται μέσα στην ίδια τους τη φωλιά», επισημαίνει.

Αναμφισβήτητα, η βόρεια Ελλάδα φιλοξενεί τους περισσότερους πελαργούς από κάθε άλλο σημείο της χώρας. «Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 373 φωλιές, από τις οποίες κατοικούνται πάνω από 250. Αυτό το γεγονός καθιστά την περιοχή το πιο σπουδαίο μεταναστευτικό κέντρο του είδους», αποκαλύπτει στην «R» η ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Αναστασία Μιχαηλίδου.

Φροντίζουν οι εναερίτες

Παλαιότερα, τα μεταναστευτικά πουλιά φώλιαζαν στα δάση, αφού τα ψηλά δέντρα αποτελούσαν το ιδανικό μέρος για να στήσουν τις φωλιές τους. Ομως, οι επεμβάσεις που έγιναν στο οικοσύστημα τους στέρησαν τον φυσικό τους οικότοπο και, πλέον, αγαπημένο μέρος για να στήσουν το σπίτι τους είναι τα καμπαναριά των εκκλησιών και οι στύλοι της ΔΕΗ.

Οι τεχνητές βάσεις φωλιάς τοποθετούνται στην κορυφή των πασσάλων από τους έμπειρους και ριψοκίνδυνους εναερίτες, με την υπόδειξη των επιστημονικών φορέων. Αυτές αποτελούνται από μια κυκλική βάση με διάμετρο ενός μέτρου και ύψος 30 εκατοστών. Πάνω σε αυτές χτίζει τη φωλιά του ο πελαργός. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όταν ένας πελαργός εγκατασταθεί σε έναν ηλεκτροφόρο πάσσαλο, αυτό σημαίνει ότι τον έχει επιλέξει οριστικά για σπίτι του. «Είναι πολύ επιλεκτικά πουλιά», υποστηρίζει η Αν. Μιχαηλίδου και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, προσπαθήσαμε να μετακινήσουμε μια φωλιά που έγερνε προς τα ηλεκτροφόρα σύρματα, με αποτέλεσμα τα πουλιά να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πέσουν στα καλώδια και να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ομως, ο αρσενικός πελαργός όχι απλά δεν ενέκρινε τη νέα τοποθεσία της φωλιάς του, άλλα άρχισε κλαδάκι κλαδάκι να τη στήνει ξανά στο αρχικό σημείο όπου βρισκόταν πρωτύτερα!».

Ο νομός Ξάνθης αποτελεί αναμφισβήτητα «το σπίτι του πελαργού», καθώς τα περισσότερα πουλιά τα εντοπίζουμε στα χωριά της περιοχής. «Στο χωριό Μυρωδάτο συναντούμε 27 ζευγάρια, στη Μάγγανα εντοπίζουμε άλλα 20. Στα Βαφαίικα υπάρχουν άλλα 12, ενώ στη Γενισέα ζουν και να αναπαράγονται τουλάχιστον 17», λέει η Αν. Μιχαηλίδου.

Η τοπική κοινωνία δείχνει να τους λατρεύει. Υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που ζητούν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να τοποθετηθούν καλάθια κοντά στα σπίτια τους για να τα βλέπουν τα πουλιά που σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. «Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι κάτοικοι έχουν την τύχη να φιλοξενούν κοντά στο σπίτι τους πελαργό», επισημαίνει η Ε. Στετς και συμπληρώνει: «Καλό θα ήταν να απομακρύνουν τα σκουπίδια που βρίσκονται περιμετρικά από τη φωλιά τους, για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τους εκλεκτούς φτερωτούς επισκέπτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages