Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
19:00-20:00 Ειδικό αφιέρωμα στον Ισπανικό Επιστημονικό Κινηματογράφο - ASECIC, με την ταινία του Arturo Menor: "Ιπτάμενοι φίλοι", 2009
Διαγωνιστικές προβολές
20:00-21:00 "Οι τελευταίες μέρες του Homo sapiens: Επεισόδιο 1ο", Σουηδία, 2010
21:00-22:00 "Οι τελευταίες μέρες του Homo sapiens: Επεισόδιο 2ο", Σουηδία, 2010
Οι δεινόσαυροι, τα μαμούθ και ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου της εξελικτικής ιστορίας της Γης. Κάποτε κυβερνούσαν τον κόσμο. Και μετά εξαφανίστηκαν. Και σαφώς δεν ήταν οι μοναδικές περιπτώσεις. Περισσότερα από το 99,9% των ειδών που έζησαν ποτέ δεν υπάρχουν πια. Το να εξαφανιστεί ο Homo sapiens ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο. Σύντομα θα ξεπεράσουμε τα επτά δισεκατομμύρια και θα κατοικούμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία του, έχει σχεδόν αποκτήσει ανοσία στην εξαφάνιση. Αλλά, όπως θα δείξει αυτή η τηλεοπτική σειρά, στην πραγματικότητα υπάρχουν κάμποσες απειλές για την ύπαρξή του. Κάποιες από αυτές είναι γνωστές και προέρχονται από βίαιες δυνάμεις της φύσης όπως οι πανδημίες, τα υπερηφαίστεια και οι προσκρούσεις αστεροειδών. Άλλες απειλές δημιουργήθηκαν από εμάς τους ίδιους και είναι τόσο καινούργιες που κανείς ακόμα δεν μπορεί να υπολογίσει την έκταση και τη σοβαρότητα ενός πιθανού κινδύνου. Παρουσιάζουμε λοιπόν τα δέκα κυριότερα φαινόμενα που έχουν την ικανότητα να μειώσουν δραματικά τον πληθυσμό των ανθρώπων. Επισκεπτόμαστε σε όλο τον κόσμο εργαστήρια, τα οποία δημιουργούν νέα πεδία γνώσης και συναντάμε επιστήμονες που αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τους πιθανούς κινδύνους που συνοδεύουν την πρόοδο αυτή.
22:00-23:00 "Πρόκειται να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι;", Γαλλία/ Καναδάς, 2010
Η Γη έχει δύο βόρειους πόλους, τον γεωγραφικό και τον μαγνητικό. Ο μαγνητικός πόλος είναι αυτός που έλκει τη βελόνα στις πυξίδες μας. Μετακινείται διαρκώς, αλλά μήπως έχει έρθει η ώρα να αντιστραφεί; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες; Ο παλαιομαγνητισμός μάς έχει δείξει ότι οι μαγνητικοί πόλοι αντιστρέφονται τακτικά, πηγαίνοντας από το βορρά στο νότο και αντίστροφα, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 250.000 χρόνια. Ωστόσο η τελευταία αναστροφή συνέβη πριν από 780.000 χρόνια! Είμαστε στις παραμονές ενός τέτοιου μείζονος γεγονότος; Το Πρόκειται να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι παρακολουθεί τον Καναδό γεωφυσικό Larry Newitt και τον Γάλλο γεωλόγο Jean-Jacques Orgeval καθώς συναντώνται με αστροναύτες, θαλάσσιους βιολόγους, ειδικούς στον παλαιο/αρχαιομαγνητισμό, σε μια απόπειρα να κατανοήσουν, να μετρήσουν και να εξηγήσουν τις συνέπειες μιας αντιστροφής των πόλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου