Τον τελευταίο καιρό ακούτε πολύ συχνά για το Twitter όμως πολλοί είναι οι χρήστες που δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τη λειτουργία του ή είναι καινούριοι και θέλουν να μάθουν τα βασικά στοιχεία και κόλπα του κοινωνικού αυτού δικτύου.
Αρχικά το Twitter είναι σχετικά νέο site μιας και δημιουργήθηκε το 2006 και η αρχική εντύπωση όλων γι’ αυτό, δεν ήταν και η καλύτερη μιας και όλοι οι χρήστες του τότε (και μερικοί ακόμα) έγραφαν στον υπόλοιπο κόσμο τι ακριβώς έκαναν εκείνη τη στιγμή με αποτέλεσμα το site να είναι γεμάτο με μηνύματα όπως, «μόλις έφαγα και πηγαίνω στη δουλειά» πράγμα που έκανε πολλούς χρήστες να το παρατήσουν. Έλα όμως που 5 χρόνια μετά την εμφάνιση του, κατάφερε κι έγινε τόσο μεγάλη μόδα με αποτέλεσμα να είναι μία τεράστια πηγή πληροφοριών και φυσικά ειδήσεων.
Τι είναι όμως ακριβώς το Twitter;
Πρόκειται για μία ιστοσελίδα στην οποία κάθε χρήστης μπορεί να γράψει μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρων, τα οποία εμφανίζονται σε κοινή θέα σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου με χρονική ιεραρχία (από το νεότερο στο παλαιότερο) και στην οποία φυσικά μπορεί να ενημερώσει αλλά και να ενημερώνεται για τα νέα των ανθρώπων που ακολουθεί.
Ναι ακολουθεί, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα ο χρήστες δεν γίνεται φίλος με έναν άλλο χρήστη, αλλά τον ακολουθεί για να μαθαίνει τα νέα του (δηλαδή ό,τι γράφει του εμφανίζονται στην αρχική του σελίδα με τη μορφή ροής ειδήσεων).
Οπότε αν αυτά που γράφει ο χρήστης έχουν ενδιαφέρον τότε σίγουρα θα βρεθούν πολλοί να επιλέξουν να τον ακολουθήσουν (follow), κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο κουμπί το οποίο βρίσκεται στο προφίλ και φυσικά οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να τον «ξεακολουθήσουν» (unfollow) χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο ή προειδοποίηση.
Για να δημιουργήσει κάποιος λογαριασμό στο Twitter είναι πολύ εύκολο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λογαριασμό email και στη συνέχεια να επιλέξει το όνομα χρήστη και φυσικά τον κωδικό του (και αυτό ήταν).
Ωραία φτιάξαμε λογαριασμό και τώρα τι κάνουμε; Πρώτα καλό θα είναι να φτιάξουμε τις πληροφορίες του προφίλ μας καθώς και τη φωτογραφία που θέλουμε να εμφανίζεται δίπλα από το όνομα μας για να μπορούν οι υπόλοιποι χρήστες να δουν κάτι για μας πριν μας ακολουθήσουν. Όλα αυτά γίνονται μέσα από το μενού των ρυθμίσεων.
Στη συνέχεια μπορούμε να ψάξουμε τους φίλους και τους γνωστούς μας μέσω των δικών τους λογαριασμών email ή απλά με το όνομά τους για να τους ακολουθήσουμε και ανάλογα με το ποιους ακολουθούμε το Twitter αρχίζει και μας προτείνει και άλλους χρήστες που μπορεί να μας ενδιαφέρουν...
Βασικό Twitter - λεξιλόγιο
Σίγουρα όταν κάποιος είναι νέος χρήστης του Twitter όλα του φαίνονται ένα χάος, όμως όσο το ψάχνεις το μαθαίνεις. Παρακάτως μπορείτε να βρείτε μία λίστα με τις βασικές λειτουργίες και έννοιες που μπορεί να δείτε ή να ακούσετε στο Twitter και δεν ξέρετε τι είναι.
Ξεκινάμε φυσικά με το Timeline το οποίο είναι η αρχική σελίδα που ανοίγει όταν ο χρήστη κάνει login και του εμφανίζονται όλα τα τελευταία νέα αυτών που ακολουθεί.
Το mention είναι σίγουρα κάτι που απασχολεί ένα νέο χρήστη. Έτσι όταν ο χρήστης θέλει να απευθυνθεί σε έναν κάποιον άλλο χρήστη δεν έχει παρά να γράψει στο μήνυμά του @(το όνομα του χρήστη ή και των χρηστών που απευθύνεται) και αυτό εμφανίζεται σαν ειδοποίηση σε αυτόν ή αυτούς στο ειδικό μενού mention και στην ουσία τον/τους ειδοποιεί οτι κάποιος μιλάει γι‘ αυτούς. Τα mention είναι δημόσια και μπορούν να τα δουν όλοι οι χρήστες απλά πατώντας κλικ πάνω στο προφίλ του χρήστη.
Με το reply απαντάμε σε ένα Tweet κάνοντας αυτόματα mention στο χρήστη που το έγραψε.
Αν δεν θέλουμε να στείλουμε κάτι που θα το δουν όλοι, σε ένα χρήστη μπορούμε απλά να του στείλουμε Direct Message (μήνυμα) ή και DM όπως λέγεται αλλιώς το οποίο αποτελεί μία υπηρεσία μηνυμάτων του Twitter.
Πολλές φορές σε διάφορα μηνύματα δεν αποκλείεται να δείτε # ή αλλιώς hashtags. Τα hashtags στην ουσία κατηγοριοποιούν τα tweets αν για παράδειγμα θέλετε να πείτε κάτι για τον καιρό μπορείτε να βάλετε #καιρός και να δημιουργήσετε ή να συμμετέχετε σε μία συζήτηση που αφορά τον καιρό κι έτσι όσοι κάνουν μετά αναζήτηση για τη λέξη αυτή τους εμφανίζονται όλα τα μηνύματα που έχουν γραφτεί.
Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε πολλά μηνύματα θα δείτε τα γράμματα RT. Το RT είναι στην ουσία το retweet, μία λειτουργία με την οποία ο χρήστης αναδημοσιεύει ένα tweet τρίτου που του έκανε εντύπωση για να το δουν όλοι οι Followers του.
Το ΜΤ ή αλλιώς “Modified Tweet” είναι ένα retweet ελαφρός τροποποιημένο από αυτόν που το ανεβάζει.
Τέλος τα Trends είναι η λίστα με τα πιο δημοφιλή hashtags κι εμφανίζεται στην αρχική σελίδα του Twitter. Είναι βέβαια πολύ συχνό φαινόμενο πολλές εταιρίες να αγοράζουν τα λεγόμενα promoted trends για να διαφημιστούν.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους χρήστες ανεξάρτητα αν μπαίνουν στο Twitter από τον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet τους.
ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου