Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θέμα: Εμπόδια στους νέους γεωργούς της Εύβοιας στην ένταξή τους στο Υπομέτρο 6.1 εγκατάστασης νέων γεωργών
Η δημογραφική σύνθεση των απασχολούμενων στη γεωργία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, η ένταση του οποίου δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής o δείκτης «Ηλικιακή διάρθρωση των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αναλογία αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ηλικίας μικρότερης των 35 ετών σε σχέση με τους αρχηγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων ηλικίας άνω των 55 ετών» στην Ελλάδα (3,7 το έτος 2016) είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο (5,1 το έτος 2016) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αν και εντάσσεται στην κατηγορία των κυρίαρχα αγροτικών η τιμή του δείκτη είναι η 2η χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της Χώρας.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνει αδυναμία ηλικιακής ανανέωσης των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα και ο κίνδυνος για τη μη συνέχιση της γεωργίας είναι ορατός.
Το Υπομέτρο 6.1 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία, αν όχι το σημαντικότερο, για την παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση και απασχόληση των νέων στη γεωργία.
Στην προδημοσίευση του Υπομέτρου 6.1 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» που αφορά την 3η κατά σειρά Πρόσκληση στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 εμφανίζονται θέματα που χρήζουν επανεξέτασης διότι δημιουργούν εμπόδια στην πρόσβαση των νέων αγροτών και παράγουν αδικίες για τους υπό ένταξη Νέους Γεωργούς της Περιφέρειας και κατ’ επέκταση της Εύβοιας, όπου η γεωργική δραστηριότητα είναι καθοριστικής σημασίας για αυτήν.
Ειδικότερα, ένα από τα κριτήρια που δημιουργούν εμπόδια είναι το κριτήριο που μπήκε για 1η φορά στην παρούσα πρόσκληση ως κριτήριο επιλεξιμότητας-αποκλεισμού όπου ο υποψήφιος δεν θα πρέπει να έχει υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης – με Δήλωση ΟΣΔΕ την τελευταία πενταετία με τις δηλούμενες καλλιέργειες ή εκτροφές του να « υπερβαίνουν σε ορούς Τυπικής Απόδοσης τα 12.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Χώρα, τη Κρήτη και την Εύβοια, και τα 10.000 ευρώ στα νησιά Αιγαίου και Ιουνίου.
• Επειδή δεν μπορεί να στηρίζεται η ένταξη των νέων αγροτών σε ένα έτος αντί στον μέσο όρο των προηγούμενων ετών με μέγιστο την προηγούμενη πενταετία
• Επειδή το μέγεθος της Τυπικής Απόδοσης που είναι μάλιστα και στοιχείο βιωσιμότητας να αποκλείει τους υποψήφιους νέους γεωργούς, ενώ αντίθετα στις προηγούμενες προσκλήσεις έπαιρνε αντίστοιχα υψηλότερη βαθμολογία
• Επειδή το ιδιόκτητο των εκτάσεων ενώ βαθμολογείται θετικά με αυξημένη μοριοδότηση έρχεται σε αντίφαση με το μέγεθος της Τυπικής Απόδοσης
• Επειδή το γεγονός ότι η Εύβοια κατηγοριοποιήθηκε στην ίδια κατηγορία γεωγραφικών περιοχών με την Κρήτη και την Ηπειρωτική Χώρα όσον αφορά στην προϋπόθεση ένταξης ελάχιστης τυπικής απόδοσης 12.000 ευρώ στο ΟΣΔΕ του 2021 και απαίτηση με την ολοκλήρωση τού επιχειρηματικού σχεδίου η τυπική απόδοση να είναι κατ’ ελάχιστο 16.000 ευρώ, συνιστά μέγιστη αντίφαση καθώς από τη μια τιμωρείς τους υποψήφιους νέους γεωργούς αν έχουν βιώσιμο μέγεθος εκμετάλλευσης και από την άλλη τους ζητάς να αυξήσουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης τους κατά 33%. Επιπλέον, δρα μειονεκτικά αφού εξισώνει ανόμοιες τελείως περιοχές ως προς την παραγωγική τους ικανότητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ανάγλυφο, το μικρό γεωργικό κλήρο, τη χαμηλή γονιμότητα των εδαφών, τις καταστροφές που έφεραν τα τελευταία 2 χρόνια τα καιρικά φαινόμενα στη γη και τις υποδομές, τις δυσκολίες άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας κλπ, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον υποκατηγορίες λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα και των μεγαλύτερων νησιών.
• Επειδή η Εύβοια αναγνωρίζεται ως νησιωτική περιοχή, σύμφωνα με την παράγραφο 1.γ του άρθρου 3 του νόμου 4770/2021 (ΦΕΚ 15Α/29.01.2021), για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να άρει αυτές τις αντιφάσεις, αδικίες στην ένταξη των νέων γεωργών;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στηριχτούν οι νέοι της Εύβοιας για την εγκατάσταση και την απασχόληση τους στη γεωργία;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι γεωργοί τη στιγμή που ταμείο ανάκαμψης χρηματοδοτεί με επιπλέον πόρους το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και τη γεωργία γενικότερα.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αποστόλου Βαγγέλης
*************************************************************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου